Binnenland
KRO-NCRV

Roep om legalisering online gokken terug te draaien: 'Zien een schrijnende ontwikkeling'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Roep om legalisering online gokken terug te draaien: 'Zien een schrijnende ontwikkeling'

Sinds 2021 is het legaal gemaakt om online te gokken, waardoor het aantal gokverslaafden is toegenomen. Daarom presenteren Tweede Kamerleden Derk Boswijk (CDA) en Diederik van Dijk (SGP) een initiatiefnota om online gokken weer te verbieden. "Het is een schrijnende ontwikkeling die we nu zien. Veel mensen komen in grote ellende door online gokken", zegt Boswijk bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Volgens Boswijk zijn er sinds de legalisatie van online gokken 450 duizend nieuwe gokkers bijgekomen, onder wie dus ook gokverslaafden. "Het probleem is dus alleen maar groter geworden." Hoewel er al "goede maatregelen" zijn genomen, zoals een speellimiet en het bedrag uitdrukken in euro's in plaats van chips en tokens, moet er meer gebeuren, zegt het Tweede Kamerlid. "Neem nu die stappen."

Schrijnende ontwikkeling

Boswijk snapt dat online gokken niet "vandaag of morgen" teruggedraaid kan worden, maar verwacht wel steun voor de initiatiefnota van andere politieke partijen. "Het is een schrijnende ontwikkeling die we nu zien." Gokverslavingen kunnen namelijk voor "maatschappelijke ontwrichting" zorgen en volgens Boswijk is dat de 1 miljard euro die online gokken de staatskas oplevert niet waard.

Criminaliteit

"Er is een waaier aan gokgerelateerde schade", zegt Tony van Rooij, verslavingsexpert van het Trimbos-instituut. Niet iedereen zal zijn of haar huis zomaar op het spel zetten, maar het kan iemand wel drijven tot "criminaliteit of fraude", aldus Van Rooij. Daarnaast pleit de verslavingsexpert voor beter toezicht. "Hoeveel mensen hebben schulden door gokken? Dat moeten we beter bijhouden."

'Kwaad is al geschied'

Presentator Max Terpstra was zelf gokverslaafd en verloor zo'n 16 duizend euro, maar is niet voor een verbod. "De legalisering is het probleem niet", aldus Terpstra, die verwacht dat gokverslaafden dan het illegale circuit in zullen gaan. "Het kwaad is al geschied, je moet het legaal houden."

Toezicht

"Je kan alleen legaal online gokken verbieden", zegt Erik Konings, directeur van branchevereniging Nederlandse Online Gambling Associatie (NOGA). Ook Konings verwacht dat een verbod op online gokken er "alleen maar" voor zorgt dat mensen illegaal online gaat gokken. "Dan hebben de overheid en de toezichthouder geen zicht meer. Dat is riskant."

"Het is een overheid die iets toelaat wat we met z’n allen niet willen. We moeten die verslavingen weer oplossen, dat kost geld", zegt coach Marco Mout. Beller René van Gellekom wordt "moe" van alles wat verboden wordt. "Ga niet alles verbieden, laten we het gezellig houden in dit korte leven."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie