We kijken naar de verkeerde kant van het vluchtelingenprobleem
- Nieuws
- We kijken naar de verkeerde kant van het vluchtelingenprobleem
Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, en mensenrechtenexpert Eduard Nazarski reizen langs de randen van Europa. Ze zijn net terug uit Lampedusa, waar de asielcrisis in volle omvang zichtbaar is. Een crisis waar ook in Nederland veel over gesproken wordt. "Er is te veel aandacht voor de verkeerde kant van de problematiek", zegt Nazarski in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Mensenrechtenexpert Eduard Nazarski en Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, zijn net terug van Lampedusa. Op het Italiaanse eiland komen veel mensen aan die vanuit Libië en Tunesië op de boot proberen Europa te bereiken. Ze worden, als ze het halen, opgevangen op een locatie die veel wegheeft van een detentiecentrum, vertelt Ceelen.
Barre omstandigheden op Lampedusa
"Om het kamp staat een groot hek. Je kunt er nauwelijks doorheen kijken en niet doorheen filmen", omschrijft Ceelen. "Je komt er niet in. Op vier punten wordt het bewaakt door het Italiaanse leger." Op Lampedusa wordt veel geïnvesteerd in veiligheid. Op dit moment is de organisatie in handen van de Italiaanse overheid maar het Rode Kruis gaat het overnemen. Die zijn bezig met het opschonen van de barakken vertelt Nazarski: "Veel slechter dan afgelopen maand kan het niet."
De plek is onhygiënisch en ook veel te klein. Mensen die aankomen hebben niets te eten, niets te drinken, en zijn vaak onderkoeld als ze aankomen nadat ze 24 uur onderweg zijn geweest op een gammele boot waarop zij de overtocht hebben gemaakt, legt Ceelen uit.
Asielopvang in Nederland
De barre omstandigheden in Lampedusa leggen bloot dat de asielopvang daar onder druk staat. Ook in Nederland is dat het geval. Oud-minister en VVD-prominent Henk Kamp vindt dat we uit Europese en Vluchtelingenverdragen moeten stappen als dat nodig is om de asielinstroom te beperken, zegt hij bij Sven op 1 op NPO Radio 1. "Ik vind het schandalig dat hij dit zegt. Hij zou beter moeten weten", reageert mensenrechtenexpert Eduard Nazarski in De Nieuws BV.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Vluchtelingenverdrag
Drie jaar geleden is al uit onderzoek in opdracht van de regering gebleken dat het niets oplost om uit het Vluchtelingenverdrag te stappen, zegt Nazarski. "Het is geen oplossing omdat we ook nog allerlei andere verdragen hebben, en hij kijkt naar de verkeerde kant van het probleem", aldus de mensenrechtenexpert. "Hij kijk niet waarom mensen vluchten. En als je daar niet een oplossing voor biedt, dan zullen mensen op de of andere manier blijven komen."
Bovendien kan Nederland niet zomaar uit het verdrag stappen zegt Nazarski: "En als alle 147 landen dat ook gaan doen, dan heb je al helemaal de poppen aan het dansen."
Uitspraak bevordert vreemdelingenhaat
Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, benadrukt het standpunt van Nazarski: "Er is te veel aandacht voor de verkeerde kant van de problematiek. De kranten staan hier bol van de problemen die wij hebben met de mensen die hierheen komen. In plaats van dat we kijken waarom komen deze mensen hierheen en wat zouden we daaraan kunnen doen. Dit is gratuit heel veel ellende uitstorten over de mensen die al zoveel ellende hebben."
"Het Vluchtelingenverdrag opzeggen, lost niks op", vervolgt Ceelen over de uitspraak van Henk Kamp. "Wat ga je dan doen, een muur bouwen rondom Nederland? Heel veel mensen worden al jarenlang gevoed met de retoriek vanuit Den Haag dat vluchtelingen een groot probleem zijn. Dan is dit wel heel makkelijk." Bovendien, sluit Nazarski daarop aan: "Ik denk dat hij vreemdelingenangst en vreemdelingenhaat bevordert door dit te zeggen."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.