Buitenland
NOS

Hoe wil het Rode Kruis vijf miljoen Syriërs helpen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe wil het Rode Kruis vijf miljoen Syriërs helpen?

Het Rode Kruis wil vijf miljoen Syriërs helpen die willen terugkeren naar hun thuisland. Om hen te voorzien van zorg, voedsel en onderdak is volgens de hulporganisatie 130 miljoen euro nodig. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met Hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis, Derk Segaar.

Video niet beschikbaar

Sinds de val van het Assad-regime keren steeds meer Syriërs terug, terwijl het land nog in puin ligt. "Het is een land waar dertien jaar burgeroorlog heeft plaatsgevonden, met enorme verwoestingen. Het hele land is echt verwoest", vertelt Segaar.

Meer dan de helft van de ziekenhuizen functioneert niet meer

Syriërs keren terug naar de plek waar ze woonden, zowel vanuit het buitenland (bijvoorbeeld Libanon en Turkije), als vanuit andere dorpen en steden in Syrië. Bij terugkomst zijn de huizen, winkels, scholen, wegen, elektriciteits- en watervoorziening in de meeste gevallen verwoest. Het is volgens Segaar als gevolg hiervan belangrijk om deze mensen te ondersteunen in hun basislevensbehoeften: medische zorg, onderdak, voedsel en water.

"We werken met het Rode Kruis in Syrië, de hulporganisatie Rode Halve Maan. Er zijn meer dan 9.000 vrijwilligers. Die waren ook tijdens de burgeroorlog de grootste hulporganisatie in Syrië", stelt Segaar. Hij vervolgt: "Zij hebben overal toegang, en waar ze erg goed in zijn, zijn mobiele gezondheidsklinieken opzetten". Segaar vertelt dat het hierbij gaat om kleine bussen die het hele land doorgaan. De noodzaak is groot volgens het Hoofd Internationale Hulp: meer dan de helft van de ziekenhuizen functioneert niet meer.

Psychosociale hulp

Ook helpen deze mobiele gezondheidsklinieken bij de bevoorrading van voedsel. Bakkerijen krijgen de benodigdheden om brood te kunnen bakken. Daarnaast worden er ook dekens uitgedeeld, omdat de winterperiode weer is aangebroken.

Het Rode Kruis zet ook in op psychosociale hulp. "Mensen zijn volledig getraumatiseerd", stelt Segaar. Hierbij gaat het niet alleen om de mensen die in gevangenissen hebben gezeten. Na dertien jaar burgeroorlog hebben veel Syriërs last van psychosociale trauma's.

Is het veilig in Syrië?

Segaar vertelt dat onontplofte munitie in geheel Syrië een gevaar vormt: "Het is ontzettend gevaarlijk, bijvoorbeeld om je over wegen te bewegen." Ook voor kinderen, die vaak weinig hebben om mee te spelen, is het gevaarlijk: "Zij vinden het interessant om dingen op te pakken op straat of wanneer ze dingen in gebouwen vinden", stelt Segaar. Vanwege deze omstandigheden geeft het Rode Kruis veel voorlichting in Syrië.

"Het is een moeilijke situatie, een overgangssituatie", stelt Segaar. Niet overal is het na dertien jaar burgeroorlog direct veilig. "Het is moeilijk te overleven als zoveel basisvoorzieningen niet functioneren" licht hij toe. Ook zijn ISIS en andere bewapende groepen nog actief in sommige gebieden, waardoor de situatie in Syrië nog niet volledig stabiel is. "Wij proberen hen ook zoveel mogelijk voorlichting te geven op dat gebied", sluit Segaar af.

Ster advertentie
Ster advertentie