Buitenland
VPRO

'Hogere barrières voor migratie leiden tot hardere criminaliteit'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hogere barrières voor migratie leiden tot hardere criminaliteit'

Al tientallen mensen verdronken dit jaar in het Kanaal. Toch blijven duizenden migranten elk jaar deze gevaarlijke oversteek van Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk kiezen. Door een gebrek aan legale routes zijn migranten vaak overgeleverd aan criminele netwerken die profiteren van hun kwetsbaarheid, vertelt officier van justitie Petra Hoekstra in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Geld verdienen

"Waar het smokkelaars om gaat, is zo snel mogelijk geld verdienen en zo veel mogelijk bootjes naar Engeland sturen", zegt Petra Hoekstra, officier van justitie bij het landelijk parket en verantwoordelijk voor migratiecriminaliteit. Hoewel de opsporing in Nederland volgens haar goed verloopt en de netwerken de afgelopen jaren ons land hebben gemeden, ziet zij nu hier een opleving van smokkelactiviteiten. Nederland speelt vooral een belangrijke rol in het verzamelen van goederen die nodig zijn voor de smokkel.

Quote

Als barrières worden opgeworpen, huren mensen smokkelaars in voor de oversteek. Vervolgens worden deze mensen slachtoffer van deze criminelen

Officier van justitie Petra Hoekstra

Meer samenwerking

Ze pleit voor meer samenwerking tussen Europese landen om de netwerken aan te pakken, maar constateert ook dat het aantal smokkelaars toeneemt wanneer de grenscontroles strenger worden: "Als barrières worden opgeworpen, huren mensen smokkelaars in voor de oversteek. Vervolgens worden deze mensen slachtoffer van de criminelen, omdat ze afhankelijk zijn van hun diensten.'"

Luister de hele aflevering hier: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie