ChristenUnie: 'Tijdelijke huur in strijd met de grondwet'
- Nieuws
- ChristenUnie: 'Tijdelijke huur in strijd met de grondwet'
De Tweede Kamer besloot afgelopen week een einde te maken aan tijdelijke huurcontracten. Terecht, vindt ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis: "Het is in strijd met de grondwet", zei hij in Dit is de dag. "Het is de taak van de overheid om voor woningen te zorgen."
Video niet beschikbaar
De tijdelijke huurcontracten zorgen dat verhuurders de prijzen exponentieel kunnen verhogen, vertelt Grinwis. "Als je kijkt naar de huurstijging, is dat normaal zo’n 2,5 procent. Als er een huurderswissel plaatsvindt, zie je dat die sprong in de huur zo’n drie keer zo groot is. Dat is niet in het belang van de huurder. En ook verhuurders hebben een voordeel bij vaste huurders: "Je hebt geen problemen bij het wisselen van huurders, en vaste huurders geven zekerheid."
Aan elkaar wennen
Kavish Partiman van Vastgoed Belang, de branchevereniging van particuliere verhuurders, is het eens met Grinwis dat veel verhuurders zitten niet te wachten op tijdelijke huurders. Volgens hem zijn de tijdelijke huurcontracten als een voorzorgsmaatregel. "Veel verhuurders hebben kleine beleggingen voor hun pensioen. De tijdelijke contracten zijn om te wennen aan elkaar."
Dat de contracten voor woononzekerheid zorgen, herkent Partiman niet. "Er is geen bewijs geleverd dat de huurders daarna het huis uit worden gezet. Sterker nog: we horen steeds vaker dat de huurcontracten stilzwijgend worden verlengd. Als je een woning verhuurt en je een kleine verhuurder bent, geeft die een stukje eigen bezit weg. Je wil dan wel dat de huurder in de wijk past."
Geen effect
Dat is de omgekeerde wereld, vindt Grinwis. "Toen Stef Blok (voormalig minister, red.) dit invoerde, zei hij: dit is de uitzondering. Het idee was absoluut niet om aan elkaar te wennen. De evaluatie van de tijdelijke contracten laat zien: het is eerder regel dan uitzondering geworden en er is niet aangetoond dat hierdoor meer huurwoningen op de markt zijn gekomen."
Partiman: "Door het pakket met regels dat er op de verhuurders, worden er eerder mínder woningen verhuurd. Dat moet je niet willen in de huidige markt: Er is een chronisch woningtekort. Daardoor kunnen de ZZP’ers in de kleine dorpen geen woning meer kopen als belegging, waar een starter gebruik van kan maken. Daar hebben meerdere mensen dus last van.
Maar dat is een argument tegen de hoeveelheid regels, niet tegen dit voorstel, vindt Grinwis. "De afgelopen jaren zijn door de extreem lage rentes bestaande woningen gekocht. Die zijn omgekapt als huurwoningen. Als door deze wet een gedeelte daarvan weer terugvloeit naar de koopwoningmarkt, is dat niet zo’n probleem. "
Nieuwbouw
Wat is dan wel de oplossing? Grinwis: "De beste manier om nieuwe huurwoningen te krijgen is om ze nieuw te bouwen. Niet door bestaande woningen op te kopen. Ik nodig daarom iedere belegger uit om te investeren in nieuwbouwwoningen. Daarmee lossen we het probleem op."
Dit is de Dag
Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO). Een opiniërend journalistiek radioprogramma met @TijsvandenBrink, @MargjeFikse of @HansvanderSteeg. Maandag tot vrijdag om 18.30 uur op NPO Radio 1.