Woonbond: 'Schaf tijdelijke huurcontracten af'
- Nieuws
- Woonbond: 'Schaf tijdelijke huurcontracten af'
Het is de angst van veel particuliere huurders: een tijdelijk huurcontract dat niet wordt verlengd. Sinds 2016 is het toegestaan voor verhuurders om nieuwe huurders een tijdelijk contract van maximaal twee jaar aan te bieden. Morgen gaat de Woonbond naar de Tweede Kamer om politici met een brandbrief op te roepen een einde te maken aan dit soort huurcontracten. In De Nieuws BV vertellen Jeske Jongerius van de Woonbond en Bo Salomons, die zelf zo'n tijdelijk contract kreeg, waarom dit moet stoppen.
Video niet beschikbaar
Drie maanden voor zijn huurcontract zou aflopen, kreeg Salomons het bericht dat zijn contract niet verlengd werd. De onzekerheid en stress die daarbij kwam kijken waren volgens Salomons niet mis. "Je wordt er fysiek ziek van. Constant hangt het boven je, je weet niet of je over een paar maanden dakloos bent." Hulp zoeken bij politiek en instanties ging volgens Salomons moeizaam.
Jongeren vaker dupe van tijdelijke huurcontracten
Volgens Jongerius van de Woonbond is het verhaal van Salomons niet uniek. De Woonbond heeft een speciaal meldpunt voor jongeren en starters, omdat jongeren veel vaker te maken krijgen met dit soort contracten. Een klacht indienen bij verhuurders is ook een drempel voor mensen met een tijdelijk contract. "Mensen die zich uitspreken naar verhuurders krijgen vaak de reactie om dan maar wat anders te zoeken. Je hebt op papier een aantal rechten, minder dan met een vast huurcontract, maar in de praktijk kun je die niet opeisen", aldus Jongerius. Voor Salomons is dit herkenbaar. Hij diende bij zijn verhuurder ook geen reparatieverzoeken in om zo min mogelijk op de radar te komen en zo meer kans te maken op een contractverlenging.
'Dan zoek je toch wat anders?'
Sinds 2016 is het aanbieden van tijdelijke huurcontracten mogelijk en veel verhuurders maken hier gebruik van. De opvatting dat huurders dan maar niet moeten tekenen en op zoek moeten gaan naar een andere woning, is volgens Salomons en Jongerius daarom ook niet logisch. "De verantwoordelijkheid leggen bij woningzoekenden en huurders is een misvatting. Het is een probleem dat je individueel ervaart, maar de oplossingen en verantwoording liggen bij de politiek en het collectief", aldus Jongerius.
Morgen biedt de Woonbond een brandbrief aan die het wetsvoorstel van de ChristenUnie en de PvdA op het verbod van tijdelijke huurcontracten ondersteunt. Begin maart wordt erover gestemd. Als het wetsvoorstel erdoorheen komt, is dat volgens Jongerius een belangrijk stap richting woonzekerheid.