Binnenland
BNNVARA

Raad voor de Kinderbescherming luidt noodklok: er zijn te weinig taakstrafbegeleiders en werkplekken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Raad voor de Kinderbescherming luidt noodklok: er zijn te weinig taakstrafbegeleiders en werkplekken

De Raad voor de Kinderbescherming luidt de noodklok: er is een groot tekort op taakstrafbegeleiders. Dus starten ze de campagne 'word taakstrafbegeleider'. In De Nieuws BV lichten algemeen directeur Herke Elbers en taakstrafbegeleider Peter de Zwaan de campagne toe.

Video niet beschikbaar

Zesduizend jongeren tussen de twaalf en drieëntwintig begeleidt de Raad voor de Kinderbescherming jaarlijks bij een taakstraf. Het wordt echter steeds moeilijker om de jongeren te plaatsen, omdat er te weinig taakstrafbegeleiders en werkplekken zijn. Vooral begeleiders zijn schaars en dus start de RvdK een zoektocht. Gisteren luidde het startschot van de campagne 'Word taakstrafbegeleider'.

"We begeleiden rond de zesduizend jongeren per jaar en we hebben ongeveer duizend plekken door het hele land", vertelt algemeen directeur Herke Elbers. De RvdK ziet dat steeds minder mensen zich aanmelden als taakstrafbegeleider. Die ontwikkeling was al gaande en corona heeft het probleem alleen maar verergerd. "Vroeger konden mensen bijvoorbeeld bij verzorgingstehuizen terecht. Die zijn natuurlijk al heel lang dicht."

Een taakstraf is effectiever

Peter de Zwaan werkt bij jeugdcentrum Samson in de Haagse Schilderswijk en is al jaren een betrokken taakstrafbegeleider. Hij hoefde niet lang na te denken toen hij benaderd werd. "Wij doen dit nu acht à negen jaar. Ik vond het wel een mooie uitdaging om deze jongeren in ons centrum, wij bieden activiteiten aan voor de jeugd, met leeftijdsgenoten in contact te laten komen. Maar dan toch vanuit een andere rol. Ze worden dan meestal meester of juffrouw genoemd en daar komt ook een stukje verantwoordelijkheid bij kijken."
In de maatschappij klinkt er steeds vaker een roep om zwaarder straffen. Elbers ziet echter dat een taakstraf bij jongeren veel effectiever is. "Er is onderzoek gedaan waaruit blijft dat de recidive onder jongeren die een taakstraf hebben gedaan lager ligt dan jongeren die een celstraf hebben gehad. Het is dus niet zo alsof een celstraf effectiever is."
De Zwaan begrijpt dat mensen nog twijfelen en denken wat moet ik met zo'n criminele jongere in mijn bedrijf. Maar hij stelt ze gerust, vaak zijn het helemaal geen harde criminele jongens. "Het zou net zo goed je buurjongen of buurmeisje kunnen zijn of gewoon je eigen kind."

De Raad voor de Kinderbescherming is hard op zoek naar taakstrafbegeleiders

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie