Binnenland
AVROTROS

'Jaarlijks blijven 50 à 60 zaken van onderschepte cocaïne op de plank liggen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Jaarlijks blijven 50 à 60 zaken van onderschepte cocaïne op de plank liggen'

Drugscriminelen infiltreren op grote schaal in de Rotterdamse haven. Corruptie beperkt zich niet alleen tot douaniers, er is een heel systeem van handlangers ontstaan. Jan Meeus, misdaadverslaggever van NRC, volgt de misstanden in de Rotterdamse haven al lange tijd.

Video niet beschikbaar

Corruptie in de Rotterdamse haven is niet iets nieuws, de misstanden zijn al jaren bekend. Volgens Jan Meeus blijkt uit cijfers dat de hoeveelheid cocaïne die via de Rotterdamse haven binnenkomt vanaf 2010 tot nu enorm stijgt. "In 2010 kwam er ongeveer 7000 à 8000 kilo cocaïne binnen per jaar. Het afgelopen jaar is er 40.000 kilo onderschept. Die hoeveelheid is ongeveer twintig procent van wat er daadwerkelijk binnenkomt. Nederland is dus als het ware een draaischijf geworden wat betreft cocaïnehandel in West-Europa", vertelt Meeus in Blok&Toine.

Corrupte contacten

De misdaadverslaggever stelt dat er ontzettend veel geld gepaard gaat met die cocaïnesmokkel. "De financiële belangen zijn groot. Dat maakt het aantrekkelijk voor criminelen om corrupte contacten te werven in de haven. Op die manier kunnen ze zoveel mogelijk drugs ongezien de haven uit smokkelen."

In Meeus' NRC artikel van gisteren zegt Jan Janse, het hoofd van de Zeehavenpolitie, dat drugsbendes het hele logistieke proces in handen hebben. "Soms hebben bendes corrupte contacten bij de douane of andere overheidsinstanties. Maar ook binnen andere partijen die actief zijn in de haven proberen ze contacten te krijgen. Bemanningsleden aan boord bijvoorbeeld of bij transportbedrijven. Bij al die verschillende schakels zoeken ze dus naar mensen die relevante informatie hebben", legt Meeus uit.

Extra man

In het artikel van NRC stipt Jan Janse aan dat hij te weinig mensen heeft om alle transporten die zij onderscheppen te onderzoeken. Dat terwijl het aantal groepen en de hoeveelheid gesmokkelde cocaïne enorm toeneemt. Meeus stelt daarom dat versterking noodzakelijk is.

"Op jaarbasis blijven zo’n 50 à 60 zaken van onderschepte cocaïne - die relevant zijn voor Nederland - op de plank liggen. Men zou dus eigenlijk het zogeheten Hit And Run Cargo (HARC) team, het team dat die onderzoeken doet, tien of twintig man extra moeten geven. Dan kan in ieder geval alle relevante informatie goed worden geanalyseerd."

Drugs in Rotterdamse haven

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie