Binnenland
NTRPowNed

Twee mogelijke nieuwe kerncentrales in Borssele: 'Wij mochten alleen praten over het wisselgeld'

foto: ANP / LEX VAN LIESHOUT
  1. Nieuwschevron right
  2. Twee mogelijke nieuwe kerncentrales in Borssele: 'Wij mochten alleen praten over het wisselgeld'

In december 2022 is het dorp Borssele door het kabinet aangewezen als voorkeurslocatie voor twee nieuwe kerncentrales. Daarnaast blijft de huidige centrale mogelijk langer open dan de voorgenomen sluitingsdatum van 2033. Mieke Jansen van burgerinitiatief Borsele tot de Kern is pertinent tegen deze kerncentrales. Ze is verontwaardigd over het feit dat de komst van de centrales door de gemeente gepresenteerd werd als een vaststaand gegeven. "Wij mochten alleen praten over het wisselgeld, dus wat je ervoor terug wil hebben."

Mieke is zes jaar geleden naar de gemeente Borsele verhuisd. "Dat hebben wij toen gedaan, omdat wij dachten: er is een kerncentrale, dat vind ik echt helemaal niet leuk, maar die gaat dicht. Dat was de bedoeling. En nu woon ik straks in een gemeente met drie kerncentrales. Dat is wel even andere koek", vertelt Mieke in 5 Dagen.

Borssele tot de Kern

Begin december, vlak voordat het kabinet Borssele tot voorkeurslocatie aanwees, richtte zij met haar man en een aantal bewoners het burgerinitiatief Borsele tot de Kern op. Sommigen in het initiatief zijn voor kernenergie, en sommigen tegen. "Maar iedereen in onze groep maakt zich gewoon zorgen over dit gebied, over het landschap. En dat is de verbindende factor."

Het Zeeuwse landschap ondervindt volgens hen grote gevolgen aan de komst van de nieuwe kerncentrales. "De kans is heel groot dat er koeltorens komen. De kans is dan meteen ook heel groot dat er bovengrondse hoogspanningsmasten komen. Er staat al zo’n lijn hier en daar is bijna iedereen heel ontevreden over, omdat het zo ongelofelijk groot is en lelijk."

Wisselgeld

De gemeente Borssele nodigde in november verschillende burgers uit om van zich te laten horen. Dat bestond uit een enquete en bijeenkomsten. "Wat ons toen erg tegen de borst stuitte, is dat er door de gemeente op werd aangestuurd dat we alleen over voorwaarden zouden praten." De komst van de centrale werd, volgens Mieke, gepresenteerd als onomkeerbaar feit. "En wij mochten alleen praten over het wisselgeld, wat je ervoor terug wil hebben."

Toekomst

Een maand later, in december, kwam Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, naar de gemeente Borsele, om in gesprek te gaan met verschillende inwoners en belanghebbenden bij de mogelijke komst van de twee kerncentrales. De 23-jarige Tom de Kunder was ook bij deze bijeenkomst aanwezig, als enige jongere. Hij merkt dan ook dat er nauwelijks de discussie over kernenergie in het dorp is. ‘Het levert werkgelegenheid op, dus laat maar komen die centrales’, zo redeneert het merendeel van de dorpsjeugd.

Tom is geboren en getogen in Borssele en opgegroeid met een kerncentrale om de hoek. Hij is een voorstander van kernenergie, maar bekijkt de komst van de twee centrales met een kritische blik. Een van zijn zorgen is dat het dorp wel de lasten krijgt, maar niet de lusten.

Luister vanavond om 20.00 uur naar de uitzending van 5 Dagen met als gast Tom de Kunder. Presentatie: Ajouad El Miloudi.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie