Vanaf oktober online legaal gokken: 'Nederland is voor gokbedrijven nog een braakliggend terrein'
- Nieuws
- Vanaf oktober online legaal gokken: 'Nederland is voor gokbedrijven nog een braakliggend terrein'
1,8 miljoen mensen gokken online, iets wat nu nog illegaal is. Vanaf 1 oktober is het mogelijk om legaal digitaal te gokken. Vanaf morgen mogen bedrijven uit binnen- en buitenland een vergunning aanvragen om online gokken mogelijk te maken. Is dit een goed plan om meer toezicht op het gokken te krijgen of wordt hiermee juist een nieuwe doelgroep aangeboord?
Weinig mensen zijn zich ervan bewust dat gokken illegaal is, omdat het al zo veel gebeurt, vertelt Fred Steutel in Blok&Toine. Hij is directeur van Hervitas, de eerste instelling die een speciaal behandelprogramma biedt voor gokverslaafden. "Het online gokken kennen we al jaren. Ik weet dat in 2005 een bekende vriendengroep een winkelpand huurde en 's nachts een online fruitmachine bouwde. Dit online casino is later voor 80 miljoen verkocht."
Online gokken
Steutel is blij dat het online gokken nu wordt gelegaliseerd. "Laten we ervoor zorgen dat er toezicht is en dat we dat kunnen houden. Preventiebeleid is ontzettend noodzakelijk, de laatste onderzoeken uit Amerika geven aan dat 2 tot 3 procent van de gokkers een verslaving heeft."
Video niet beschikbaar
Verslavingsarts Marcel Marijnissen merkt dat er een verschuiving is van fysiek naar online gokken. Dat heeft onder andere te maken met corona. "Daarnaast zien we een verschuiving in leeftijd, steeds meer jongeren gaan online gokken en dat kan snel uit de hand lopen. Waar twee jaar geleden de gemiddelde leeftijd rond de 40 lag, is dit nu naar begin 20 verschoven. Concreet betekent dat dat wij 30 procent meer toeloop zien van nieuwe patiënten in de afgelopen maanden."
Groei
Steutel hoopt dat bedrijven in het online gokken hun verantwoordelijkheid nemen richting de verslavingsgevoeligen. Een van de grootste online gokaanbieders die naar de Nederlandse markt gaat, verwacht een erg grote groei, vertelt Steutel. "De markt in Nederland wordt drie keer zo groot in vijf jaar tijd. Je zou dan praten over 60.000 mogelijke verslaafden in Nederland."
Video niet beschikbaar
Steutel maakt zich daarom zorgen over de aantallen en verwacht dat er straks volop wordt geadverteerd door online gokaanbieders. "Ik weet hoeveel omzet ze maken en hoeveel ze verdienen, dat is enorm veel geld. Nederland is voor hen nog een braakliggend terrein. Ik verwacht dat de toekomstige aanbieders volop inzetten op de Nederlandse markt."
Blok&Toine
Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.