Anne was verslaafd aan 3-MMC: 'Ik dacht dat ik zou eindigen met een overdosis'
- Nieuws
- Anne was verslaafd aan 3-MMC: 'Ik dacht dat ik zou eindigen met een overdosis'
Designerdrugs zoals 3-MMC en NEP lijken onschuldig, maar de gevolgen kunnen groot zijn. Het Misdaadbureau sprak in deze podcastaflevering met Anne en Alberto. Anne is ex-verslaafd en dacht zelfs dat ze zou eindigen met een overdosis. Alberto zit sinds kort in een verslavingskliniek en doet zijn uiterste best om van drugs af te blijven. Met een nieuwe wet in aantocht hopen ze op verandering, al blijven ze realistisch over de blijvende gevaren van drugs.
#3 - Het Misdaadbureau: Strijd tegen designerdrugs: ‘Ik dacht dat ik zou eindigen met een overdosis’ (S04) - Het Misdaadbureau
Wetsvoorstel ligt in Eerste Kamer
Vandaag ligt er een nieuwe wet voor in de Eerste Kamer die een eind moet maken aan een jarenlang kat-en-muisspel: tegen de tijd dat de politiek een bepaalde drugs verboden heeft, hebben drugscriminelen allang weer iets nieuws bedacht. Ze veranderen een heel klein beetje aan de samenstelling waardoor een nieuwe drugssoort ontstaat die gewoon nog legaal is. De nieuwe wet verbiedt in één klap grote groepen designerdrugs.
Anne raakte verslaafd aan 3-MMC
Anne kwam op 18-jarige leeftijd voor het eerst in aanraking met 3-MMC op de verjaardag van een vriendin van haar. "Ik wist gewoon dat daar mensen rondliepen die wel drugs bij zich hadden. Ik had aardig wat alcohol op en toen bedacht ik van: goh, ik wil dat wel eens proberen." Door het gebruik van de drugs kreeg Anne een gevoel van euforie. "Ik kon gewoon de hele wereld aan voor mijn gevoel. Ik was heel zelfverzekerd ook."
Wat begon als experimenteel en recreatief gebruik, groeide door tot dagelijks gebruik. Anne had steeds meer drugs nodig om hetzelfde effect te krijgen. Op een gegeven moment werden vooral de nadelige effecten meer. "Verhoogde hartslag, het zweten, ik werd er heel paranoia van." Anne zat continu door het raam te kijken of er iemand aankwam. "Ik voelde me heel bekeken. Ik durfde de straat niet meer op en ik werd er heel geïsoleerd van." Het ging zelfs zover dat ze van niemand meer wat wilde weten. Zelfs niet van vrienden of familie.
"Toen zeiden ze dat als ik nog een week door was gegaan ik het niet had overleefd."
Na twee jaar lang een dubbelleven te leiden kwam er een omslagpunt voor Anne. "Dat dubbelleven, dat ging niet meer. Er viel echt een soort van doek. Het lukte niet meer om het verborgen te houden. Vooral omdat ik lichamelijk en mentaal heel erg achteruitging." Het moment dat Anne haar ogen opende was toen ze in het ziekenhuis belandde met cysten in haar buik. "Toen zeiden ze dat als ik nog een week door was gegaan, ik het niet had overleefd."
Het verbieden van designerdrugs
Alberto zit sinds kort in een verslavingskliniek en doet zijn uiterste best om geen designerdrugs te gebruiken. De drugs die hij gebruikte, NEP, wordt legaal verkocht in smartshops. Voor Alberto is het heel moeilijk om van deze drugs af te blijven. "De smaak van de rook is zo lekker en het gevoel dat je er even van krijgt."
Als ervaringsdeskundige denkt Alberto dat het in één klap verbieden van een grote groep designerdrugs kan helpen. "Ik denk vooral dat het kan helpen als het niet meer in smartshops wordt verkocht (...) dan wordt het een heel stuk moeilijk om eraan te komen. En als je er dan aan kan komen zal het een heel stuk duurder zijn."
Ondanks dat de nieuwe wet zou kunnen helpen denkt Anne niet dat het de oplossing is. "Ik zeg altijd dat het dweilen met de kraan open is. Dealers zullen altijd blijven bestaan. Dat gaat nooit 100 procent weg. Ik denk wel dat het zeker verandering zal brengen."
Het Misdaadbureau
Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.
Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.