Binnenland
KRO-NCRV

Wat kan je verwachten van het nieuwe pensioenstelsel?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat kan je verwachten van het nieuwe pensioenstelsel?

Met 3,5 miljoen gepensioneerden en zo'n 10 miljoen werkenden en ruim 1050 miljard euro euro aan pensioenvermogen wordt het overstappen naar het nieuwe pensioenstelsel per 1 januari 2028 een gigantische operatie. Maar wat kunnen Nederlanders eigenlijk verwachten van dit nieuwe stelsel? Leontine Treur, senior econoom van de Rabobank, legt het uit bij Spraakmakers.

"Er zit heel veel verschil tussen pensioenen, dus het is helemaal niet zo dat iedereen hetzelfde krijgt, ook al heb je hetzelfde salaris. En dat weten de mensen vaak niet", begint Treur. Het huidige stelsel gaat er eigenlijk van uit dat mensen langdurig bij dezelfde pensioenregeling, en dus werkgever, blijven, maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. Ondertussen roept het nieuwe pensioenstelsel veel vragen op bij mensen.

Individueler en transparanter

Allereerst natuurlijk wat er gaat veranderen. Het nieuwe stelsel wordt "individueler" en "transparanter", verklaart Treur. Zo zijn er "kleinere buffers", waardoor het makkelijker gemaakt wordt om pensioenen te verhogen, "omdat je niet zo lang hoeft te sparen totdat de buffer op een bepaald wettelijk voorgeschreven niveau zit", aldus Treur.

Vergelijkbaarheid

Zelf keuzes maken wordt, afhankelijk van je regeling, ook makkelijker. "Wil je wat defensiever of wat voorzichtiger beleggen?" is een vraag die je dus zelf kunt gaan beantwoorden. Daarnaast wordt het makkelijker vergelijken tussen pensioenregelingen en "dat is met name voor jongeren belangrijk", zegt Treur. "Dus de onderlinge vergelijkbaarheid van een pensioenregeling: zit ik nou in een hele royale of eigenlijk best wel een hele karige regeling? Want die zijn er dus ook. Dat wordt veel transparanter."

Baan kiezen

"Op het moment dat jij een baan kiest, kies je eigenlijk een pensioenregeling. Daar komt het op neer", voegt Treur daaraan toe. Toch zal de vergelijkbaarheid haar vruchten afwerpen, zegt de senior econoom. Zo moeten mensen niet alleen kijken naar vakantiegeld, een dertiende maand of andere arbeidsvoorwaarden, maar vooral ook naar welke pensioenpremie een werkgever betaalt. "Dat kan één, twee of drie maandsalarissen zijn. Anderen hebben geen pensioenregeling omdat ze dat niet verplicht zijn", legt Treur uit.

Premiepercentages

"Het is appels en peren vergelijken", zegt Treur over de huidige pensioenregelingen. Dat komt door de communicatie erover. De ene heeft het over opbouwpercentages, de ander over premiepercentages. In het nieuwe stelsel wordt enkel met premiepercentages gewerkt en kunnen werknemers dus goed vergelijken waar ze het meest aan overhouden. "Dan kun je gewoon uitrekenen wat dat op jaarbasis is."

Tegenvallers op de beurs

Hoe zal het nieuwe stelsel omgaan met tegenvallers op de beurs? Dat maakt het ingewikkeld, zegt Treur, aangezien de beurs en financiële markten "per seconde" bewegen. "En je wil eigenlijk een pensioen wat je hele leven zo voorspelbaar mogelijk is." Er wordt op twee manieren voor gezorgd dat "klappen" opgevangen kunnen worden: met buffers en uitsmeren.

Uitsmeren

De buffers zijn in het huidige stelsel hoger, maar in het nieuwe stelsel wordt de klap van pensioenverlaging "uitgesmeerd" over tien jaar tijd. Als het dan na een bepaalde periode weer beter gaat, is het opvangen van die klap niet meer nodig. "Dat kan weer weggestreept worden", zegt Treur.

'Niet meer geholpen door jonge collega's'

Op dit moment is het zo dat iedereen de opbouw krijgt die bij de premie hoort die je zelf inlegt. Waarmee je je oudere collega's "subsidieert", aldus Treur. "Je wordt straks niet meer geholpen door je jongere collega's." In het nieuwe stelsel zal er vooral gekozen worden om "een soort extra inleg" te realiseren over een langere periode, verwacht Treur. Het nieuwe stelsel maakt fluctuatie van het pensioen meer mogelijk, maar "naar verwachting" valt het "gemiddeld hoger" uit, zegt Treur.

Partner melden

Tot slot adviseert Treur mensen om hun partners te registreren. "Pensioenfondsen zijn niet helderziend", zegt de senior econoom. "Meld je partner aan, dat is het meest romantische wat je voor je partner kan doen." De nabestaandenregeling wordt namelijk ook omgegooid. "Dat wordt een percentage van je huidige inkomen", in tegenstelling tot wat het pensioenfonds van nu "verwacht" dat je gedurende je loopbaan zou verdienen. "Het wordt veel transparanter."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie