Meer praktijkgericht onderwijs voor havoleerlingen: 'Het zijn de slimme doeners'
- Nieuws
- Meer praktijkgericht onderwijs voor havoleerlingen: 'Het zijn de slimme doeners'
Minder dan de helft van de havoleerlingen haalt binnen vijf jaar een diploma. Havo-opleidingen krijgen vaak een onvoldoende van de inspectie. Toch krijgt de de havo weinig aandacht in Nederland. Veel mensen zien het als iets tussen vmbo en vwo in. "Dat is jammer, want havisten hebben veel potentie", zegt Wiko Veenvliet, voorzitter van het Havoplatform en schoolbestuurder bij Aurelia Onderwijs Emmen in Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Volgens Veenvliet zijn havoleerlingen slimme doeners, die met name actief bezig willen zijn met leerstof. Het Havoplatform denkt na over hoe deze leerlingen beter bediend kunnen worden zonder terug te vallen in negatieve frames. "De positieve kant van havoleerlingen moet benadrukt worden, want ze hebben veel potentie", zegt de voorzitter en schoolbestuurder.
Tussen wal en schip
Het huidige systeem is niet goed ingericht op deze groep leerlingen, stelt Veenvliet. "Er moeten stappen gezet worden om de havo beter passend te maken, zodat meer talenten benut kunnen worden in de samenleving en het vervolgonderwijs."
Thrillerschrijver en Spraakmaker Anya Niewierra merkt op dat Nederlandse kinderen vroeg een richting moeten kiezen voor hun latere loopbaan. Ze vindt dat meisjes vaak volwassener zijn dan jongens op die leeftijd, wat keuzes lastig maakt. "Dit kan leiden tot verkeerde profielkeuzes gebaseerd op tijdelijke interesses", zegt ze.
Studieswitch
Onderzoek toont aan dat veel havoleerlingen moeite hebben met doorstromen naar het hbo. De hoeveelheid uitval en studieswitch zijn groot. Dit komt doordat jongeren zich moeilijk een goede voorstelling kunnen maken van hun toekomstperspectief na de middelbare school.
Het praktijkgerichte vak voor de havo, ontwikkeld door het havoplatform, biedt een mogelijke oplossing. Scholen zoals het Cals College in Nieuwegein werken hier al mee. Hierbij werken leerlingen aan opdrachten van externe opdrachtgevers. Dit motiveert hen en geeft inzicht in verschillende werkvelden, volgens docent Edwin Wolswinkel. Hij pleit ervoor om dit vak verplicht te maken voor alle havoleerlingen. "Het zou geen keuze moeten zijn, omdat praktijkgericht onderwijs veel vaardigheden vraagt die belangrijk zijn voor de toekomst", zegt Wolswinkel.
Toegankelijk praktijkgericht onderwijs
Veenvliet ziet het dan ook als een droom voor het Havoplatform om praktijkgericht onderwijs toegankelijk maken voor elke havoleerling in Nederland. Op dit moment nemen al 160 scholen deel aan dit programma en is er al veel belangstelling van andere scholen. Het praktijkvak telt mee voor het eindcijfer, maar is nog geen examenvak. Er zijn varianten mogelijk waarbij het vak een ander examenvak vervangt en zo als volwaardig zal worden gewogen.
Anya Niewierra vraagt zich af of teveel focus op praktijk niet ten koste gaat van concentratievaardigheden die later nodig zijn. Veenvliet benadrukt dat dit vak een aanvulling is op het bestaande curriculum en dat enthousiasme voor dit vak ook positief effect kan hebben op traditionele schoolvakken. "Het doel is om een programma neer te zetten waar havoleerlingen enthousiast van worden, om zo hun slagingspercentages te verbeteren", benadrukt de voorzitter en schoolbestuurder.
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.