Binnenland
KRO-NCRV

Moeten schooladviezen op de schop? 'We moeten later selecteren, na een driejarige brugperiode'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeten schooladviezen op de schop? 'We moeten later selecteren, na een driejarige brugperiode'

Vwo, havo, vmbo-t, het is altijd spannend wat voor advies een kind gaat krijgen in de aanloop naar de middelbare school. Maar uit onderzoek van Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) blijkt dat discriminatie en vooroordelen een grote rol spelen bij de totstandkoming van het advies. "We moeten op een later moment selecteren, na een driejarige brugperiode", zegt Edith Hooge, voorzitter van de Onderwijsraad en hoogleraar Onderwijsbestuur, bij Spraakmakers.

Stand.nl: Het schooladvies moet op de schop

Bevooroordeeld

Docenten kunnen (onbewuste) vooroordelen hebben die invloed kunnen hebben op het schooladvies dat ze geven aan kinderen. Het onderzoek van KIS, dat NU.nl eerder heeft mogen inzien, heeft over over leerlingen met een migratieachtergrond, meisjes, leerlingen afkomstig uit arme gezinnen of die wonen op het platteland. "We weten dat er bevooroordeeld wordt met de adviezen", zegt Hooge.

Te vroeg

Volgens Hooge wordt het advies te vroeg gegeven. "Op dit moment wordt eerst een advies gegeven, daarna is de eindtoets." Die volgorde vindt de hoogleraar al verkeerd, maar daarnaast zou het ook pas moeten plaatsvinden wanneer de kinderen ouder zijn, bijvoorbeeld na een driejarige brugperiode.

Verband

"Ik denk dat de kern van het probleem ligt bij de vrijheid van de scholen", zegt Suzan de Winter-Koçak, senior onderzoeker bij KIS. "Bepaalde groepen worden structureel onder geadviseerd én we weten dat onderwijsprofessionals een bias hebben richting leerlingen van kleur en/of met een migratieachtergrond." Volgens De Winter-Koçak is de rol van discriminatie nog niet eerder in verband gebracht met het schooladvies. "Ik denk niet dat we dat willen voor onze kinderen in het onderwijs." Daarom moeten we er "kritisch" naar kijken. "Ik denk dat er veel aan verbeterd moet worden", aldus De Winter-Koçak.

Gemengd advies

"Geef een gemengd advies. Dan kan het kind op latere leeftijd nog groeien. We hebben het stapelen bijna onmogelijk gemaakt", stelt Thijs Roovers, lid dagelijks bestuur Algemene Onderwijsbond. "We maken de samenleving alleen maar ongelijker door zo vroeg te adviseren", vindt Cordula Rooijendijk, schoolleider van de Montessorischool op de Kade in Amsterdam.

Tunnel

"Wat ik mijn kinderen altijd heb meegegeven, is dat ze hun best moeten doen. Je bent niet minder waard als je een lager advies krijgt", reageert luisteraar Robert van der Hidde. "Het advies dat ze geven, zegt niet alles over wat een kind al kan en nog kan leren", vindt beller Jurrien de Gelder. Journalist Arno Kantelberg vindt dat kinderen te vroeg een advies krijgen: "Je wordt te vroeg in die tunnel geduwd. Als je eenmaal in die tunnel zit, kom je er bijna niet meer uit."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie