Cultuur & Media
KRO-NCRV

Meer ruimte nodig voor 'radicale midden'? 'Grijze midden herkent zich niet in publieke debat'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer ruimte nodig voor 'radicale midden'? 'Grijze midden herkent zich niet in publieke debat'

Wereldwijd zit er een recordaantal van 339 schrijvers achter de tralies wegens hun teksten. Schrijver en politicoloog Kiza Magendane maakt zich samen met de vereniging PEN Nederland hard voor deze schrijvers. "Het vermogen om te luisteren, om ons in de ander te verplaatsen ontbreekt", stelt Magendane bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Magendane zal dit jaar de ambassadeur namens PEN Nederland het verhaal van de nobelprijswinnares Narges Mohammadi, een Iraanse schrijver die vastzit wegens 'ongehoorzaamheid en verzet tegen bevelen'. Haar celstraf is met zes maanden verlengd, nadat ze eerder al vastzat wegens een protest tegen de executie van een politieke gevangene.

Integratie

Met werken van fictie en non-fictie leert men zich in een ander te verplaatsen. Dat gebeurt nu te weinig, zegt Magendane. "Ik denk dat integratie gaat over jezelf verplaatsen en naar de ander luisteren. En ik vind het een morele opdracht, omdat we veroordeeld zijn tot een samenleving en dus moeten wij samen door één deur."

Opiniërende rol

Politici onderschatten hun "opiniërende rol" als het gaat om het beïnvloeden van de publieke opinie, aldus Magendane. Ook van de media heeft de schrijver grote verwachtingen. "Wij hebben de taak om mensen bij elkaar te brengen en niet alleen maar te denken in tegenstellingen."

Radicale midden

Magendane wil zich dan ook inzetten voor het "radicale midden", oftewel mensen die "wat genuanceerder" zijn. "Uit cijfers blijkt dat er een grijs midden is dat zich totaal niet herkent in het publieke debat. En ik denk dat we de twijfelende meerderheid, mensen die anderen het voordeel van de twijfel gunnen, ook meer op de voorgrond mogen brengen."

Betekenisvolle frictie

"Ik denk dat het een probleem wordt als we de ander als een vijand gaan zien, als we het gesprek uit de weg gaan", gaat Magendane verder. "En ik denk dat politieke partijen bij uitstek de plekken waren waar je echt het debat aanging. Dus echt een cultuur van tegenspraak en discussie." De schrijver is dan ook best voor wat "betekenisvolle frictie" om vanuit daar "gezamenlijkheid" te ontdekken.

Vrijheid van meningsuiting

"Je ziet dat wij een neiging hebben om vrijheid van meningsuiting in dit land in te zetten als een middel om mensen aan de onderkant te straffen, terwijl het eigenlijk in oorsprong iets is wat bedoeld is om de macht te bevragen", gaat Magendane verder. Daarom wil hij schrijvers als Narges Mohammadi in het zonnetje zetten. "Vrijheid van meningsuiting gaat gepaard met verantwoordelijkheid", stelt Magendane. "En dat is luisteren."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie