Binnenland
NOS

Zorgpremie voor basisverzekering en aanvullende verzekering niet tegelijk bekend: 'Verwarrend voor consument'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgpremie voor basisverzekering en aanvullende verzekering niet tegelijk bekend: 'Verwarrend voor consument'

De zorgpremies voor de basisverzekeringen zijn vannacht bekendgemaakt. De verzekeraars verhogen de premie, gemiddeld stijgen de premies tot 157 euro per maand. Peter Ruys van vergelijkingssite zorgkiezer.nl is om middernacht alle premies gaan vergelijken: "Het was heel spannend, ze hebben allemaal tot 12 uur 's nachts gewacht."

Zorgpremies voor basisverzekering stijgen naar gemiddeld 157 euro

Video niet beschikbaar

De stijging van de premies is in lijn met de verhoging die het kabinet aankondigde op Prinsjesdag. De vier grote zorgverzekeraars melden stijgingen van 8 tot 14 euro per maand. De premies stijgen door de hogere loonkosten en prijzen in de zorg.

Matdatum

De zorgverzekeraars hielden het spannend tot de deadline om middernacht. "Dat is marktwerking optima forma, ze proberen zo goed mogelijk uit de bus te komen en wachten tot het allerlaatst." De zorgverzekeraars willen niet te veel nieuwe klanten binnenhalen, maar willen ook geen klanten kwijtraken voegt hij eraan toe. Dit jaar was het voor het eerst dat de aanvullende verzekeringspremies niet tegelijk bekendgemaakt zijn met de basisverzekering. "Dat uitstel heeft te maken met de post die niet meer iedere dag komt. Een aantal verzekeraars sturen de polissen via de post op en moeten zich houden aan de matdatum, dan moet de polis op de mat liggen. PostNL kan niet meer verzekeren dat de post de volgende dag komt." Ruys denkt dat dit verwarrend is voor de consument, want de premie die mensen nu toegestuurd krijgen via de mail is niet de premie die mensen uiteindelijk gaan betalen.

Toeslag direct naar verzekeraar

Zorgverzekeraar Menzis stelt voor dat de overheid de zorgtoeslag niet meer overmaakt aan burgers, maar rechtstreeks aan de verzekeraars. Dat lijkt Ruys een goed plan: "Mensen gebruiken de zorgtoeslag vaak wanneer die op de rekening komt voor de gewone boodschappen." Vooral mensen die op hun geld moeten letten, gebruiken de zorgtoeslag op deze manier vult hij aan. "Het betekent vaak dat ze het geld al uitgegeven hebben tegen de tijd dat ze die premie moeten betalen. Als je dat geld nou apart zet bij de verzekeraar, dan wordt de kans dat mensen hun premie of eigen risico niet kunnen betalen veel kleiner."

Eigen risico

Voor het komend jaar is het eigen risico nog steeds 385 euro, het kabinet wil dat bedrag in 2027 verlagen naar 165 euro. Ruys maakt zich zorgen: "Verlaging van het eigen risico zal betekenen dat de premie met ongeveer 20 euro omhoog gaat. Met name voor de hardwerkende midden-Nederlander die geen zorgtoeslag krijgt, is het een pittige stijging."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie