Tandzorg terug in het basispakket? 'Beloning van slecht gedrag'
- Nieuws
- Tandzorg terug in het basispakket? 'Beloning van slecht gedrag'
Tandartsen en kaakchirurgen horen steeds vaker 'trek ze er maar uit' wanneer patiënten voor een grote ingreep komen te staan. Een kunstgebit is vaker goedkoper dan allerlei dure implantaten. Het aantal tandartsen dat het verzoek krijgt om tanden te trekken zonder geneeskundige noodzaak ligt op maar lieft 82 procent, zo blijkt uit promotieonderzoek. Hierbij is de belangrijkste reden geldgebrek. "Wanneer je goede preventie uitvoert, kan er ook niet veel met dat gebit gebeuren", stelt tandarts Wim van Geest bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Omdat de tandzorg al sinds 2006 niet meer in het basispakket zit, lopen de kosten al snel hoog op. "Een paar implantaten zouden mij al snel zo'n vijfduizend euro hebben gekost", zegt luisteraar Hans van de Weideven.
'Dan maar een plaatje'
Van de Weideven koos daarom voor het trekken van kiezen en een kunstgebit, oftewel 'een plaatje'. "Ik koos voor de goedkoopste en makkelijkste weg. Voor een paar honderd euro een gebitje en dan ben je er vanaf." Wanneer hij in de toekomst weer een probleemkies zou hebben zou hij wederom voor het trekken en een plaatje kiezen. "Puur om de kosten te drukken."
Tandart Wim van Geest heeft wel vaker tanden getrokken bij patiënten die alternatieve behandelingen niet konden betalen. "Om ethische redenen. Als tandarts bent u de enige die ze eruit kan halen, dus waarom zou u dat weigeren?"
Premieverhoging
Zorgeconoom Xander Koolman ziet de keuze voor het trekken van tanden terug in de praktijk. "Dat, en een kunstgebit, wordt wel vergoed. Veel andere behandelingen niet."
Uit de Spraakmakers-community komt veelal het geluid dat er een flinke premieverhoging zal zijn wanneer tandzorg weer aan het basispakket zou worden toegevoegd. Ook luisteraar René de Zwart dacht hierover na. "In eerste instantie dacht ik 'ja, toevoegen', maar aan de andere kant betalen we het links- of rechtsom tóch zelf."
Eigen schuld dikke... rekening
"Wanneer je goede preventie uitvoert, kan er ook niet veel met dat gebit gebeuren", stelt tandarts Van Geest. Hij is dan ook geen voorstander van de toevoeging aan het basispakket. "Dat is een beloning van slecht gedrag waar de samenleving vervolgens voor moet betalen." Al zegt Van Geest ook dat er bepaalde patiënten zijn die weinig aan gebitsproblemen kunnen doen door onderliggende gezondheidsproblemen. "In dat geval moet men naar een centrum voor bijzondere tandheelkunde."
Volgens tandarts Mahdi Khalilzada zou een deel wel vergoed mogen worden, maar niet alles. "De basisbehoeftes in ieder geval wel." Wanneer controles, schoonmaken en vullingen vergoed zouden worden, zouden de kosten ook stukken minder snel hoog oplopen, zo stelt de tandarts.
"Door goede preventie kunnen grote problemen voorkomen worden", aldus Khalilzada.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!