Binnenland
NOS

Apothekersassistenten in heel Nederland leggen werk neer: 'We komen niet rond'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Apothekersassistenten in heel Nederland leggen werk neer: 'We komen niet rond'

Vandaag zijn apotheken door het hele land gesloten vanwege een landelijke staking van apothekersassistenten. Paula Kleijbergen, die normaal gesproken nachtdiensten draait in de apotheek, vertelt dat het voor veel van haar collega’s onmogelijk is geworden om van hun salaris rond te komen. De kloof met de lonen in ziekenhuizen is groot: "We verdienen 2570 euro per maand bij een fulltime baan, terwijl collega’s in het ziekenhuis wel 700 tot 800 euro per maand meer krijgen", legt Kleijbergen uit.

Video niet beschikbaar

Het salarisverschil is volgens de assistenten deels toe te schrijven aan de regelgeving die zorgverzekeraars opleggen. Verzekeraars bepalen welke medicijnen apotheken in de schappen mogen hebben, wat leidt tot extra werkdruk en agressie van patiënten aan de balie wanneer medicijnen niet beschikbaar zijn. “Door het medicijnentekort kunnen we vaak niet voldoen aan het preferentiebeleid van de verzekeraars, en dat maakt ons werk extra zwaar”, aldus Kleijbergen.

Regeldruk en medicijnentekort vergroten de druk

Terwijl werkdruk en frustratie toenemen, is het loonaanbod van werkgevers volgens de actievoerders onvoldoende. Een loonsverhoging van 2%, met terugwerkende kracht vanaf juli, werd door de werkgevers geboden. Maar voor de assistenten is dit volstrekt ontoereikend: "Voor mij komt dat neer op zo’n twee euro per dag, daar kan ik niet eens een brood van kopen", zegt Kleijbergen.

Veel apothekersassistenten hebben een mbo-opleiding van drie jaar op niveau 4 afgerond, vergelijkbaar met collega’s in andere sectoren die tot wel 20% meer verdienen. Kleijbergen: "We krijgen jaarlijks wel een kleine loonsverhoging, maar het gat is te groot. Daarom vertrekken steeds meer collega’s naar andere sectoren."

De kloof is te groot

Vandaag verzamelen tienduizenden apothekersassistenten zich op het Malieveld in Den Haag om gezamenlijk op te roepen tot actie. Vakbonden doen hun best om de werkgevers terug aan de onderhandelingstafel te krijgen. “We verdienen meer salaris, en waar dat geld vandaan komt – of dat nou de zorgverzekeraars, het ministerie of de opdrachtgevers zijn – zal ons een zorg zijn”, aldus Kleijbergen. Het protest begint om 10:30 uur, en de assistenten hopen dat hun stem vandaag gehoord wordt.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie