Limburgers hebben nog steeds nachtmerries van de watersnoodramp
- Nieuws
- Limburgers hebben nog steeds nachtmerries van de watersnoodramp
Vorige week waren premier Rutte en minister Adriaansens op bezoek om te spreken met gedupeerden over de gevolgen van de overstromingen in Valkenburg. De bewoners zitten nog steeds in de rotzooi en vinden dat er te weinig gebeurt om een volgende grote overstroming te voorkomen. De frustraties over de trage afhandeling van de schade en het gevoel niet gehoord te worden, lopen hoog op, vertellen ze in 5 Dagen.
5 Dagen...
Trauma
Jacqueline Heusschen heeft nog regelmatig nachtmerries over het snel stijgende water. "Ik merk soms in de nacht dat ik wel eens droom en dan is het altijd water gerelateerd. Dat ik wakker word met mijn hand op de vloer en dat er water ligt. Ik word heel onrustig wakker en zeg tegen mijn man: zie je het water is toch weer binnengekomen." Het echtpaar werd samen met hun drie katten als een van de laatsten geëvacueerd. Ze kunnen nog steeds niet terug in hun woning. “Dit is nu al de tweede kerst dat we niet thuis zijn."
Wie wel terug is in zijn huis, is René Beusmans. Hij heeft een pellet vol zandzakken achter zijn huis staan en legt uit waarom: "Het gevoel van machteloosheid als het water naar je toe komt. En het feit dat je je toch op één of andere manier kunt wapenen, dat je weer in controle bent, dat is mijn manier van het kijken naar situaties." Hij heeft verschillende maatregelen genomen om zijn huis in de toekomst te beschermen tegen het wassende water en kan daarmee ongeveer één meter aan. "Dat is volgens mij ook de worst case."
Communicatie
Het Limburgs Waterschap is een belangrijke organisatie om zorg te dragen voor een veiliger waterlandschap. Het Waterschap is zo’n tien jaar geleden begonnen met een integrale aanpak tegen de wateroverlast en zegt ook druk bezig te zijn met herstelwerkzaamheden na de ramp van vorig jaar.
"We hebben bruggen, buffers en constructies hersteld. We hebben er samen met wijken en buurten voor gezorgd dat er een nooddraaiboek is, zodat bewoners maatregelen kunnen nemen zodra ze in onze waterstandenapp zien dat het water hoogt komt", zegt Josette van Wersch, bestuurder van het Waterschap. Toch geven de bewoners aan nog weinig te merken van maatregelen. Van Wersch erkent dat de communicatie beter kan. "Ik snap de onrust van buurtbewoners ook, maar wil je goede, structurele maatregelen nemen dan heb je tijd nodig."
Natuurinclusief boeren
Behalve het Waterschap is er ook een aantal boeren dat zich inzet voor oplossingen ter preventie van een volgende ramp. Zoals boer Jacques Nicolaes uit Klimmen die er met natuurinclusief boeren voor zorgt dat de grond poreus is, zodat het water zo diep mogelijk in de bodem kan zakken en niet doorstroomt naar het lagergelegen Valkenburg.
Nicolaes roept zijn provinciegenoten op om zijn voorbeeld te volgen en de tuinen niet te betegelen of met worteldoek te bekleden, maar te zorgen voor een tuin vol aarde, zodat het water ook hier bij een overstroming goed de bodem in kan zakken.
Verontreinigd slib
Naast de zorg om het water, zijn er nog de zorgen over het verontreinigd slib dat in de Geul, en dus in het drinkwater terechtkomt. Daags na de overstroming raadde de GGD de bevolking af om door het water en het slib te lopen, vanwege die verontreiniging. Het is een grote zorg van Natuurorganisatie Natuurlijk Geuldal.
Voorzitter Peter Visser laat een kale heuvel zien, waar tijdens de ramp het slib vanaf stroomde en waar nu geen bloem meer groeit, alleen nog maar gras en brandnetels. "Wij in Nederland wijzen graag België als schuldige aan voor die verontreiniging, maar we zouden eens wat vaker de hand in eigen boezem moeten steken, want ook de pesticiden van de Limburgse akkerbouw zijn een grote boosdoener", aldus Peter Visser.
5 Dagen
5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.
Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.