Stop Pesten Nu: 'Er moet een anoniem meldpunt komen om pesten op de werkvloer tegen te aan'
- Nieuws
- Stop Pesten Nu: 'Er moet een anoniem meldpunt komen om pesten op de werkvloer tegen te aan'
Een kwart van de Nederlanders wordt gepest op de werkvloer, blijkt uit een nieuw onderzoek van CNV. De hoogste tijd voor een anoniem meldpunt, zegt 'Stop Pesten Nu' in Spraakmakers.
Stand.nl: Pesters op de werkvloer komen er te vaak mee weg
Video niet beschikbaar
Het probleem van pesten op de werkvloer is een terugkerend bericht in de media. Het lijkt een moeilijk uit te bannen probleem. Patricia Bolwerk, oprichter van 'Stop Pesten Nu' is bekend met de problemen van pesten op de werkvloer. "Maar het ligt niet alleen bij de werkgever, het is een groepsproces. Een hele afdeling zorgt ervoor dat het pesten door kan blijven gaan of dat het stopt." Daarom pleit de stichting voor een anoniem meldpunt.
Bolwerk heeft zelf ervaren dat je soms als werknemer situaties ziet die je wel wil melden, maar waarbij je liever bekendmaakt dat jij het hebt gezien. "Er zijn veel mensen die het niet oké vinden wat er gebeurt, maar die angstig zijn over wat er dan vervolgens met hen kan gebeuren. Daardoor verlammen ze."
Volgens Pieter van den Brink, advocaat arbeidsrecht, staat in ons wetboek dat een werkgever zich als goede werkgever moet gedragen. Dit geldt overigens ook voor een werknemer. "Het is de wettelijke verplichting van een werkgever om veiligheid op een werkvloer te creëren. Daarom zeg ik ook: Wees pro-actief als werkgever. Tegelijkertijd is het niet in cement gegoten, want een bouwputomgeving is natuurlijk anders dan een notarisomgeving."
Als je baalt dat je niks gezegd hebt, zeg het dan alsnog
Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur van NOS Sport, herkent deze pro-actieve houding. De werksfeer is iets wat onder een vergrootglas ligt nu NOS Sport onderdeel is van een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag. "Ik krijg niet alles mee van een werkvloer, je kunt als leidinggevende niet overal bij zijn. Maar of mensen wel of niet een melding durven te maken, zegt iets over de cultuur van een organisatie. Die cultuur los je niet binnen een paar maanden op. Het werkt wel om daar met elkaar over te praten."
Tegelijkertijd is het ook ingewikkeld dat verkramping een gevolg is. Want wat mag je dan nog wel zeggen? "We moeten het weer een beetje naar het normale brengen. Het helpt als je zegt als hoofdredacteur dat je je mag uitspreken, maar dat uitspreken is echt niet zo makkelijk als dat het lijkt. Dus als je 's avonds thuiskomt en je baalt dat je niks gezegd hebt, doe het dan een dag later alsnog."
Die steun van collega’s wat iets wat luisteraar Jeremy graag had gehad. Hij werd gepest door zijn leidinggevende. Nadat hij dit had gemeld bij de directeur, werd het juist erger. "Mijn leidinggevende vond dat ik het direct bij haar had moeten melden." Jeremy kreeg te maken met zaken als structureel buitensluiten, opzettelijk meer taken toebedeeld krijgen dan was afgesproken en boze aanvallen.
"Uiteindelijk kreeg ik paniekaanvallen. Ik had mentaal last van het pesten. Daardoor moest ik aan de medicatie en belandde ik in de psychotherapie." Jeremy had gewild dat zijn klachten serieuzer waren genomen. Dat er meer toezicht is op rapporten van een bedrijfsarts of brieven van zijn huisarts.
Volgens Karin Bosman, ervaringsdeskundige en directeur van Report App, moet je binnen een organisatie ook kijken naar de rol van een vertrouwenspersoon. "Een vertrouwenspersoon wordt nu gezien als meldpunt, maar je moet hen veel meer inzetten met een preventieve rol." Daarnaast ben je als bedrijf pas geloofwaardig als je iets doet met de feedback die je medewerkers geven.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!