Gepeste kinderen én hun pesters kunnen terecht in anti-pestkliniek
- Nieuws
- Gepeste kinderen én hun pesters kunnen terecht in anti-pestkliniek
Deze week opent de eerste anti-pestkliniek van Nederland haar deuren. Dat is maar goed ook, want uit onderzoek blijkt dat het aantal gepeste kinderen en jongeren nog steeds toeneemt. In De Nieuws BV bespreken oprichtster Marijke Keur, huisarts Rutger Verhoeff en Patricia Bolwerk, directeur van stichting 'Stop Pesten', het belang van de unieke aanpak van de kliniek.
Video niet beschikbaar
De werkwijze van de anti-pestkliniek rijkt verder dan die van bestaande hulpverlening, legt Keur uit. Niet alleen gepeste kinderen kunnen er terecht voor therapie, ook hun ouders, leraren en de pesters zelf zijn welkom. Zo wordt de hele omgeving van het slachtoffer onderdeel van het therapieproces.
Therapie voor iedereen
De klachten van gepeste kinderen en hun pesters zijn gelijk, vertelt Bolwerk: "Mensen die echt zelfvertrouwen hebben, zullen nooit iemand pesten." Pesters willen soms gewoon populair zijn, of zijn het gedrag gewend van oudere broers of zussen.
De emotionele gevolgen van pesten kunnen echter ernstig zijn en daarom is het aanpakken van de problemen van de pester net zo belangrijk. "Het trauma van gepest worden, achtervolgt je de rest van je leven en kan zelfs leiden tot PTSS", zegt huisarts Verhoeff.
Traumaverwerking
Bij de anti-pestkliniek wordt er uitgebreid aandacht besteed aan het verwerken van trauma. Andere hulporganisaties vergeten vaak deze cruciale eerste stap, volgens Bolwerk: "Je kunt wel iemand naar meteen weerbaarheidstraining sturen, maar daarmee is de ellende en de pijn niet uit het lichaam." Weerbaarheid is volgens Bolwerk eerder een cadeau voor de toekomst, dan dat het de huidige situatie verandert.
Thuis niet meer veilig
De opkomst van sociale media heeft een groot effect gehad op pesten, zegt Verhoef: "Ik was nog veilig op mijn eigen slaapkamer, dat is tegenwoordig niet meer zo." Bolwerk is het met hem eens: "Je was veilig tot je de volgende dag weer op het schoolplein aankwam, nu gaat het gewoon door als je thuis bent."