Binnenland
EO

Premier Aruba: 'Ik reken niet op financiële compensatie slavernijverleden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Premier Aruba: 'Ik reken niet op financiële compensatie slavernijverleden'

Premier Evelyn Wever-Croes van het eiland Aruba rekent er niet op dat er compensatiegelden komen voor het slavernijverleden. Dat zei ze in Geld of je Leven. "Denk liever na over wat we in de toekomst willen bereiken."

Premier Aruba: 'Ik reken niet op compensatie voor slavernijverleden'

Komende maandag, 19 december, zal de Nederlandse staat excuses maken voor het slavernijverleden, ook aan Aruba. Premier Rutte zal dit doen via videoverbinding en vervolgens zal staatssecretaris Van der Burg op het eiland aanwezig zijn om te spreken met nazaten van tot slaaf gemaakten.

Hierbij gaat het volgens Wever-Croes niet om geld, maar om het gesprek. "Ik hou er rekening mee dat er nooit concrete bedragen zullen komen ter compensatie voor de nazaten van tot slaaf gemaakten", zegt ze, omdat dit nogal moeilijk vast te stellen is. "Ik heb mijn commissie in Aruba gevraagd om na te denken over wat we in de toekomst willen bereiken. Hoe willen we sociale achterstanden, die voortkomen uit het slavernijverleden, in het heden en de toekomst vermijden?", aldus de premier.

Terugbetaling leningen

Onlangs werd er een 'routekaart' vastgesteld voor de gevolgen van de excuses voor het slavernijverleden. Hierbij is bijvoorbeeld ook het kwijtschelden van 500 miljoen euro aan leningen genoemd. Wever-Croes stelt dit niet als eis, maar wil vooral duidelijkheid. "Aruba heeft het geld niet, dus we kunnen het niet meteen betalen. Maar, we hebben wel een hele goede reputatie op de internationale kapitaalmarkt. Dus we zijn nu in gesprek over de vraag of we deze lening kunnen herfinancieren via Nederland, of dat we toestemming kunnen krijgen van Nederland om dit via het IMF of de Wereldbank te lenen." Maar als het wordt kwijtgescholden is Aruba daar wel blij mee, vertelt ze.

19 december

In Suriname werd boos gereageerd op de datum van 19 december. Tegen de NOS zei Johan Roozer van het Surinaamse Nationaal Comité Herdenking Slavernij dat 1 juli 2023 een veel betere datum is, omdat de slavernij dan 150 jaar feitelijk ophield te bestaan. Wever-Croes tilt niet zo zwaar aan die datum. "We hadden liever meer tijd gehad, maar het gaat om de inhoud. Als een excuus wordt aangeboden en welgemeend is, is het altijd welkom."

'Onmogelijk bedrag vast te stellen'

Volgens hoogleraar politieke economie Jacob de Haan is het vaststellen van een bedrag voor nazaten sowieso onmogelijk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie