Binnenland
WNL

Thales-CEO doet beroep op staatssecretaris Defensie: breng product aan de man in buitenland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Thales-CEO doet beroep op staatssecretaris Defensie: breng product aan de man in buitenland

CEO van Thales Nederland Gerben Edelijn doet in Sven op 1 een beroep op staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman. Edelijn wil dat de bewindsman "ons mooie product" aan de man brengt in het buitenland.

Video niet beschikbaar

Thales is een grote speler in de defensiewereld. De Nederlandse afdeling houdt zich onder leiding van Edelijn vooral bezig met het ontwikkelen, produceren en integreren van onder meer radarsystemen voor bijvoorbeeld defensie.

Oproep aan Tuinman

De voorganger van Tuinman, Christophe van der Maat, droeg zijn steentje bij om Thales Nederland goed op de kaart te zetten in het buitenland. Edelijn hoopt dat Tuinman dit voortzet. "Ga door met bontjes sluiten met bevriende naties, om dingen slimmer samen te kunnen doen", luidt het advies van Edelijn. Via die weg hoopt Edelijn dat Nederland zich "op een slimme manier" verzekert van het continu kunnen aanvullen van de munitievoorraden.

Edelijn ziet Tuinman niet als zijn lobbyist, maar "het zou wel mooi zijn als hij onze mooie producten ook in het buitenland aan de man brengt". Hij legt uit: "Dat waar wij goed in zijn, moet je gebruik van maken."

Met andere woorden moet Tuinman de Nederlandse defensie-expertise in de Europese etalage zetten, zodat lidstaten van de Europese Unie een beroep doen op de kennis van Nederland. "Inderdaad", bevestigt Edelijn.

Voldoen aan vraag kabinet

Het kabinet steekt zijn ambities qua defensie niet onder stoelen of banken. De vraag is of deze ambities te hoog gegrepen zijn. Edelijn deelt de vraag in tweeën en begint bij zichzelf. "Wij moeten drie keer zoveel radars gaan maken. Daarvoor zijn wij nu aan het investeren om dat op te schalen. Maar als iemand mij morgen vraagt munitie te maken, dat kan niet zomaar. Die kennis hebben wij niet in huis."

De defensie- en wapenindustrie weer goed op poten krijgen is dus makkelijker gezegd en gedaan. Want zowel wapens, munitie, raketsystemen als ook radars zijn allemaal nodig. "In Europa is dat een heel moeilijk verhaal. Dat heeft ermee te maken dat wij 27 landen hebben en 27 ministeries die allemaal hetzelfde roepen, maar dat niet gecoördineerd doen", legt Edelijn uit.

De EU werkt daar wel aan. Bijvoorbeeld de ambitie van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen om een Europees defensiecommissaris aan te wijzen en een Europese interne markt voor de defensie-industrie op te zetten. "Daar zijn wij blij mee", reageert de CEO. Dit zorgt in zijn ogen namelijk voor meer samenwerking en overleg en dat Nederland zich bijvoorbeeld richt op het ontwikkelen van radars en andere landen zich focussen op hun eigen expertise.

Gerben Edelijn (CEO Thales Nederland) doet beroep op staatssecretaris Tuinman: 'Verkoop onze defensie-industrie in het buitenland' (13 augustus 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie