Jongeren: amfetamine in plaats van idealen
- Nieuws
- Jongeren: amfetamine in plaats van idealen
De huidige generatie jongeren moet een nieuwe revolutie ontketenen. Reden? Ze werkt veel te hard. Dat stelt dr. Tom ter Bogt, hoogleraar populaire muziek en jeugdcultuur aan de Universiteit Utrecht. Maar in plaats daarvan feesten ze tot ze erbij neervallen.
Video niet beschikbaar
Eind jaren zestig stonden jongvolwassenen nog op de barricades in de overtuiging de wereld te veranderen en gingen ze nog naar festivals met het gemoed vol idealen. Veertig jaar later loopt de jeugd vooral warm op het digitale platform en gaan ze vol drugs naar festivals.
Vroeger was drugsgebruik manier om aan te geven dat je tegen de gevestigde orde was. Een anti-burgerlijk bewustzijn. Nu zijn we minder naïef.
Mei '68
Met enige weemoed denkt Ter Bogt terug aan de meidagen van 1968, toen een generatie zich verzette tegen van alles, met name tegen de arbeidscultuur. Jezelf kapot werken voor het grootkapitaal.
Waar zijn de idealen van de jeugd van tegenwoordig gebleven? De gebalde vuist is ingewisseld voor de handjes in de lucht op party's. De millenial werkt hard, meent Ter Bogt, maar in de vrije tijd wordt er niet meer gerebelleerd.
Speed
Dus wat doet de jongere anno nu dan? Feesten. En goed ook! Festival na festival struint de jeugd af, een hele zomer lang. Van alles wordt naar binnen gewerkt: speed, ecstasy, xtc-light, LSD, etc. Amfetamine in plaats van idealen.
Braaf
Is de jeugd (los van de medicinale losbandigheid) te braaf geworden? Ja, zegt professor Ter Bogt. Behalve dat het de drugsindustrie - vaak maffioos - in stand houdt, heeft Ter Bogt met die drugs niet zo'n moeite. Maar dat jongeren maar wat aanklooien op sociale media, op steeds latere leeftijd seks hebben en verder niet veel meer doen dan feesten is toch op zijn minst wel een beetje soft te noemen.
Derhalve, hup! De barricaden op!
Reageren?
Kapot gaan op een festival. Lekker zelf weten, of gevaarlijke ontwikkeling? Wat vindt jij? Reageren kan via de voicemail of via een (spraak)bericht op Whatsapp: 06-57504448. Daarnaast heeft dr Kelder een gratis Whatsapp-dienst: app JORT AAN naar het 06-nummer en dr Kelder houdt je op de hoogte van de laatste hypes en tegendraadse nieuwtjes.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.