Binnenland
PowNed

Raoul van de Wetering loopt vast in de bureaucratische molens van Hilversum: 'Financieel ontmoedigingsbeleid'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Raoul van de Wetering loopt vast in de bureaucratische molens van Hilversum: 'Financieel ontmoedigingsbeleid'

In Nederland zijn veel ondernemers afhankelijk van de samenwerking met gemeenten om hun projecten te realiseren. Maar wat gebeurt er als die samenwerking vastloopt? In deze editie van Op z’n Kop! spreken Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen met ontwikkelaar Raoul van de Wetering over de moeilijkheden die hij ervaart in zijn strijd tegen de bureaucratie in Hilversum. Zijn verhaal, dat hij uit de doeken doet met veel frustratie, is exemplarisch voor wat veel ondernemers in Nederland meemaken.

#168 - OP Z'N KOP! Met Raoul van de Wetering over bureaucratische obstakels in de vastgoedwereld - Op z’n Kop!

Misplaatst vertrouwen in bureaucratie

Raoul vertelt hoe hij al vier jaar bezig is met een project, maar steeds weer tegen nieuwe obstakels aanloopt. "Telkens werd ik gewoon genept. Er is altijd weer een nieuwe orde", zegt hij. Volgens Raoul ligt de kern van het probleem bij een gebrek aan dialoog. "Die wethouders hebben mijn nummer, maar ze bellen toch nooit." Hij spreekt over een gebrek aan capaciteit en een misplaatst vertrouwen in bureaucratische processen. "De stukken die je instuurt, die nemen ze niet goed door. Dat is echt zonde." Volgens hem durft de gemeente niet los te laten of in co-creatie te werken. "Je mist gewoon een soort samenspel."

Marianne herkent dit uit andere verhalen en wijst op de bredere problematiek: "We hebben enorme woningnood, er staan panden leeg, en ondernemers zoals Raoul willen hun nek uitsteken, maar het blijft maar stil staan." Het probleem van Raoul symboliseert een bredere uitdaging binnen Nederland: de kloof tussen ambtelijke macht en de mensen die daadwerkelijk het verschil willen maken op straatniveau.

'Financieel ontmoedigingsbeleid'

Volgens Rick heeft het te maken met het werkethos van ambtenaren: "Ze hoppen van gemeente naar gemeente, altijd op zoek naar een hogere schaal. Daardoor ontbreekt er kennis en loopt de overdracht van dossiers vast." Dit voortdurende verloop van personeel zorgt voor een wankel systeem, waarin Raoul vastloopt. "Het is een soort financieel ontmoedigingsbeleid", merkt hij op. Ondanks zijn jarenlange ervaring in vastgoed, voelt ook hij zich gevangen in een systeem waarin hij telkens weer opnieuw moet beginnen.

Benieuwd naar het volledige verhaal van Raoul en de bredere discussie over hoe het ambtelijk apparaat in Nederland functioneert? Luister dan naar deze editie van Op z’n Kop!

Op z'n Kop!

Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen zetten elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Je hoort het iedere donderdag in een nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Ster advertentie
Ster advertentie