'Fistbumps' en 'brasa's', wanneer gebruik je welk begroetingsritueel?
- Nieuws
- 'Fistbumps' en 'brasa's', wanneer gebruik je welk begroetingsritueel?
'Fistbumps', 'handshakes' of een innige omhelzing. Veel verschillende begroetingsrituelen doen vandaag de dag de rondte. Maar waar komen al deze verschillende manieren toch vandaan en welke begroeting is wanneer gepast? Rodney van den Hengel, sociaalmakelaar en oprichter van Heilige Boontjes Rotterdam, weet er alles van af en legt het uit bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Van den Hengel bevindt zich op de plekken waar veel straatcultuur ontstaat in Rotterdam, ook wel 'Roffa' genoemd door jongeren. "Straat- en mainstreamcultuur wijken niet zoveel van elkaar af", zegt de sociaalmakelaar.
In zijn grand café werkt hij samen met jonge Rotterdammers met een 'randje' en ziet hij veel verschillende begroetingen voorbijkomen. "Een 'handshake' en elkaar ouderwets de hand schudden, zijn beide een moment van contact, oftewel ontmoetingsmomenten", zegt Van den Hengel. Wat de aard van de ontmoeting is, heeft volgens de sociaalmakelaar invloed op de soort begroeting.
Culturele begroetingen
Binnen verschillende culturen zijn er verschillende begroetingsmogelijkheden. "Met een bepaalde handshake kan je jezelf tot een bepaalde groep definiëren. In gevangenis- en gangcultuur gebeurt dat veel. Maar je kunt ook laten zien dat je een cultuur begrijpt." Zo legt Van den Hengel uit dat er in de islam geen hand gegeven wordt aan de vrouw. "Wel aan de opa, met een kus bovenop de hand die je vervolgens naar het voorhoofd brengt om respect te tonen."
foto: Eigen beeld
Rodney van den Hengel demonstreert handshake
Intentie
Bij een zakelijk contact raadt Van den Hengel het standaard handschudden aan. "Maar ook daarbij zijn een boel varianten te bedenken die het nut van het contact aangeven." Zo ziet de sociaalmakelaar de ferme handdruk, waarbij mannen hun hand naar boven draaien, als het uitstralen van dominantie en het 'slappe handje' als de intentie voor een contact dat zachter dient te zijn.
Ook de 'brasa', oftewel omhelzing, wordt steeds meer de standaard, al zijn daar ook een boel verschillende vormen van. "Je kan een afstandelijke brasa doen, waar er nog een elleboog ruimte tussen jou en de ander zit. Wanneer je elkaar goed kent, geef je een wat innigere brasa."
Van den Hengel geeft tot slot een handdruk en klopt op de borst. "Dat staat voor respect", zegt hij.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!