Is het koningschap eigenlijk een vorm van dwangarbeid?
- Nieuws
- Is het koningschap eigenlijk een vorm van dwangarbeid?
Toen Willem-Alexander werd geboren, was zijn lot al aan hem toebedeeld. De zoon van Beatrix en Klaus zou koning worden en op 30 april 2013 betrad hij samen met koningin Máxima de troon. Maar is dat niet eigenlijk een vorm van dwangarbeid? Imke van Gardingen, beleidsadviseur arbeidsmigratie bij FNV, legt het uit bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Willem-Alexander heeft nooit echt vrijheid gehad in zijn beroepskeuze, maar kunnen we dat scharen onder een vorm van dwangarbeid? In de volksmond wordt deze term, evenals gedwongen arbeid en arbeidsuitbuiting, nog weleens door elkaar gebruikt, aldus Van Gardingen. "Misschien voel jij je weleens uitgebuit. Maar dat zijn natuurlijk niet de criteria op grond waarvan we kunnen zeggen of iets uitbuiting is of niet."
Wetboek van Strafrecht
Daarom moet er goed gekeken worden naar de Nederlandse wet, zegt Van Gardingen. In het Wetboek van Strafrecht is het artikel Arbeidsuitbuiting te vinden. "Dat is een geweldsdelict onder mensenhandel", legt Van Gardingen uit.
Voorwaarden
Het is ook het langste artikel in het Wetboek en stelt aan welke voorwaarden er voldaan moet worden om het dwangarbeid te noemen. "Er moet sprake zijn van geweld of dreiging met geweld, misleiding, misbruik van een kwetsbare positie", soms Van Gardingen op. Bij het koningschap is daar "geen sprake van". Daarnaast kan de koning natuurlijk afstand doen van de troon of aftreden. "Dat is ook wel echt een indicatie van dat er geen sprake is van dwangarbeid."
Kleine kans
Het komt sowieso niet snel voor dat er een zaak wordt gemaakt rondom dwangarbeid, gaat Van Gardingen verder. "De kans dat de Arbeidsinspectie en het Openbaar Ministerie daar ook daadwerkelijk werk van maken, is heel klein." Zelfs als Wim-Lex het gevoel had dat hij werd uitgebuit, zou de mogelijkheid tot vervolging dus nihil zijn.
Zielig
Veel mensen vinden het wel zielig dat de koning eigenlijk geen keuzevrijheid heeft gehad. "Zielig is niet echt een criterium waar we iets mee kunnen om te bepalen of er sprake is van dwangarbeid of arbeidsuitbuiting", reageert Van Gardingen.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!