Nationale feestdag maken van Prinsjesdag? 'Zet de democratie in de etalage!'
- Nieuws
- Nationale feestdag maken van Prinsjesdag? 'Zet de democratie in de etalage!'
Pracht en praal, de Glazen Koets, gewuif en hoedjes: vandaag is het Prinsjesdag. De eerste Oranjefans stellen zich op voor paleis Noordeinde en om kwart over één leest onze koning de Troonrede voor. Al kan niet iedereen meeluisteren, want het is en blijft gewoon een werkdag. Zou Prinsjesdag een nationale feestdag moeten zijn? "Het is nu een verhaal dat in potentie goed is, maar stukken sterker kan", zegt Pieter Verhoeve, burgemeester van Gouda, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Deze derde dinsdag van september worden de hoedjes rechtgezet, maar vorig jaar bleven de tribunes leeg. Er liggen plannen om van deze dag een nationale feestdag te maken, vol optredens en foodtrucks, al is de kogel nog niet door de kerk. Ide Koffeman, directeur van festival Down the Rabbit Hole, loopt gelijk over van ideeën. "Er moet een kernviering zijn op zo'n dag, dit kan je op allerlei manieren invullen."
Kermis
"Een hoogtijdag voor de democratie", zo noemt Verhoeve, van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen en burgemeester van Gouda, Prinsjesdag. "Zet je democratie in de etalage. Het is nu een verhaal dat in potentie goed is, maar stukken sterker kan." Vroeger was er zelfs kermis tijdens Prinsjesdag, maar die traditie is ondertussen verwatert, legt Verhoeve uit. Dient dit grootschalig terug te keren?
Liever simpel
"Het is geen viering, maar een ceremonie", zegt journalist Christiaan Weijts. Hij schrijft voor de Haagse nieuwssite Den Haag Centraal. "Het feest van de democratie zijn de verkiezingen en die oranjetompoezen horen bij Koningsdag." Volgens hem is het niet erg dat tribunes leeg blijven. "Dat toont dat men het niet eens is met het regeringsbeleid, dat mag de koning toch best zien?"
Vanuit de Spraakmakers-commmunity komt veelvuldig het geluid dat Prinsjesdag niet de aangelegen kans is voor een extra nationale feestdag. Zo ook voor luisteraar Dick van der Maat. "Het is een dag waarop plannen worden gepresenteerd waar lang niet iedereen het mee eens is. Dan ga je toch geen feest vieren?" Van der Maat stelt dat hij liever Bevrijdingsdag tot jaarlijks nationale feestdag ziet veranderen en daar zijn veel luisteraars het mee eens.
Meer aandacht
Op Prinsjesdag hebben alle Haagse scholieren vrij. Of dat overal zo moet zijn? "Ze moeten in ieder geval de kans krijgen om ernaartoe te kunnen gaan, ook al is het een schooldag", vindt luisteraar Ewout Verheij.
"Laat zien hoe alles in z'n werking gaat", zegt burgemeester Verhoeve. Luisteraar Bas van der Bent is het hiermee eens, maar vindt dat dit niet op Den Haag en landelijk niveau gefocust moet zijn, maar meer provinciaal. "Het bestuur van Nederland is veel meer dan de Eerste en Tweede Kamer", zegt Van der Bent. "Geef iedereen vrij, organiseer kennismaking met de democratie in instituten en laat mensen in gesprek gaan met bestuurders van steden en gemeentes."
Er mag wel wat meer aandacht voor de democratie zelf zijn, vindt Spraakmaker en Down the Rabbit Hole-directeur Koffeman. "Te beginnen bij de kids. Maar het is verder een vrij serieuze zaak, waar niet iedereen blij mee is. Ik denk we de ceremonie wat af moeten stoffen en kijken welke punten sterker moeten maken om de essentie over te dragen."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!