Binnenland
WNL

Opruimen drugsafval kost provincies 1 miljoen euro: werkelijke kosten veel hoger

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opruimen drugsafval kost provincies 1 miljoen euro: werkelijke kosten veel hoger

In de afgelopen twee jaar is er voor ruim 1 miljoen euro subsidie verleend door de provincies voor het opruimen van synthetisch drugsafval. Dat blijkt uit cijfers van BIJ12, de uitvoeringsinstantie waar grondeigenaren een vergoeding kunnen aanvragen als zij drugsafval op hun land treffen. Het Misdaadbureau kreeg inzage in de gegevens. De daadwerkelijke opruimkosten van die projecten waren dubbel zo hoog, ruim 2,1 miljoen euro. Gedupeerden hebben dus zelf ook veel kosten gemaakt.

Grote, dure drugsafvaldumpingen komen nog steeds het vaakst voor in Noord-Brabant, maar het neemt wel af, blijkt uit de totale opruimkosten van dumpingen waar subsidie voor is aangevraagd. In 2021 ging het in Noord-Brabant om een totaalbedrag van 690.000 euro, in 2022 om 260.000 euro. In andere provincies namen de kosten juist toe. Vooral in Limburg: van 150.000 euro in 2021 naar 220.000 euro in 2022. Daarmee volgt Limburg Noord-Brabant op de voet. Ook in Noord-Holland en Groningen stegen de kosten aanzienlijk.

Het is goed mogelijk dat er nog meer subsidieaanvragen komen, want die worden pas ingediend wanneer alle kosten zijn gemaakt, dus aan het einde van de sanering. Volgens een woordvoerder van BIJ12 kunnen capaciteitsproblemen bij gedupeerde overheden (omgevingsdiensten, gemeenten en waterschappen) bovendien zorgen voor vertraging.

Gerelateerde podcast

Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie