Dreigend tekort medische hulpmiddelen door strengere regels
- Nieuws
- Dreigend tekort medische hulpmiddelen door strengere regels
Strengere Europese regels voor medische hulpmiddelen dreigen een tekort in de zorg op te leveren. Voor 26 mei moeten alle medische hulpmiddelen, zoals borstimplantaten, pacemakers en injectienaalden gekeurd zijn, anders mogen ze niet worden geleverd aan zorginstellingen. 'We hebben het dan over meer dan 100.000 middelen per ziekenhuis', zegt Joke Boonstra, bestuurder van het Erasmus MC in Stax&Toine.
De nieuwe regels waren nodig vanwege schandalen met lekkende borstprotheses en schurende kunstheupen. Boonstra: "We hebben te maken met aangescherpte Europese richtlijnen voor medische hulpmiddelen. Dat betekent dat er meer middelen gekeurd moeten worden voordat ze op de markt gebracht mogen worden en vaak ook tegen een hogere norm.
Tegelijkertijd worden er strengere eisen gesteld aan de instanties die dat moeten doen. Er zijn dus meer producten om te keuren, maar minder keuringsdiensten en dat is een grote zorg."
Wat is het gevolg?
De aangescherpte regels moeten ondeugdelijke producten verbannen uit de gezondheidszorg. Volgens Boonstra is het nu onduidelijk hoe ver de keuringsdiensten zijn met het keuren van alle producten en welke medische hulpmiddelen een risico gaan vormen.
"We zien ook dat leveranciers abrupt stoppen met de levering van een product. Voor een groot deel kunnen wij geen andere leverancier vinden en hebben we voorbereidingstijd nodig. Als we nu niets doen zou het op termijn zo kunnen zijn dat behandelingen niet meer mogelijk zijn."
Meldingsplicht
Volgens Boonstra moeten ziekenhuizen en alle andere zorginstanties zich goed voorbereiden door het contact met leveranciers goed te onderhouden.
Boonstra: "Het kan niet zo zijn dat een richtlijn die bedoeld is om de patiëntveiligheid te vergroten, juist de patiënt in gevaar brengt. Daarom pleiten wij voor verplichte melding van zes maanden van tevoren voor producten die niet of niet op tijd leverbaar zijn, zodat we tijdig kunnen kijken of daar een alternatief voor is of dat wij de behandeling aan moeten passen."
Ook vindt Boonstra dat er een Europees register moet komen waar precies in staat welk product wanneer uit de certificering gaat lopen.
Voordelen nieuwe regelgeving
Boonstra: "De leveranciers moeten nu goed registreren wat er met producten gebeurt en wanneer er incidenten zijn. Dat betekent als er nu klachten ontstaan of als een product onveilig zou zijn, er een veel betere regeling is. Patiënten kunnen dan zelf zien of dat een product is waar zij mee te maken hebben gehad en daar actie op ondernemen."
Stax&Toine
Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.