Binnenland
NOSNTR

Pilot in Rotterdam lost beginnende schulden van jongeren af

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Pilot in Rotterdam lost beginnende schulden van jongeren af

Stel, je hebt schulden. Soms is dat gewoon domme pech. Je bent je baan kwijt geraakt, en hebt net een aankoop gedaan waar je niet van af kan. Het overkomt veel jongeren. Maar van de ene schuld komt vaak de andere, en voor je het weet stapelen de schuldeisers zich op. Hoe fijn is het dan als iemand je in één klap uit de problemen kan helpen? Jamal Oulel kent dit probleem uit eigen ervaring. Hij heeft een oplossing bedacht. 15 jongeren uit Rotterdam doen mee aan een pilot waarbij hun schulden in één keer worden afgelost.

In één klap je schulden kwijt

Video niet beschikbaar

“Socialdebt is een methode waarbij je alle openstaande rekeningen terugbrengen tot één overzichtelijke maandelijkse betaling. We lossen alles gelijk af”, vertelt initiatiefnemer Jamal Oulel in Nieuws en Co. “Je gaat dan van gemiddeld acht schuldeisers naar één. Dat is ook gelijk het eerste rustmoment. Dat je je niet meer zorgen hoeft te maken over wat er open staat”

Eigen ervaring

“Helaas ken ik het probleem. Vanaf mijn 18e heb ik vrij snel achter elkaar verschillende sociale ondernemingen gehad. Ik heb dat tot aan 2016 gedaan. Ik stopte in dat jaar met het werk wat ik deed en schommelde ik met mijn inkomen. Daarnaast ging het in mijn privé leven ook niet echt goed. Als je stress aan je hoofd hebt, dan is het heel moeilijk om aan de meest simpele dingen te denken. Zoals het openen van een brief.”

“Wat er dan al heel snel gebeurt, is dat je dingen gaat wegstoppen. Een brief wordt, twee brieven, drie, vijf, acht. Die sneeuwballetjes worden al heel snel een lawine, waar je heel moeilijk uit komt. Dat is de situatie waar ik mij in bevond.”

Gemeente

“Ik probeerde destijds hulp te zoeken. Ik dacht: ik ben iemand die zich altijd heeft ingezet voor de stad, de gemeente gaat mij helpen. Maar dat was niet het geval. Er zijn heel veel voorzieningen bij de gemeente die goed werken, maar er is ook een heel groot gat. Dat gat zit voornamelijk bij jongeren met beginnende schulden.”

“Je hebt dan heel gauw de strekking: kom maar terug als de schulden groter zijn. Ja, wanneer je geen inkomen hebt en je kan niet bij de gemeente terecht, je kan niet bij de bank terecht, want je hebt die inkomsten niet. En je hebt jouw persoonlijke netwerk niet, familie en vrienden. Ik had het wel, die hebben mij ook geholpen, maar heel veel jongeren hebben dat niet.”

Oplossen

“Het was een groot deel van de inspiratie voor Socialdebt. Wat me ook heel erg pijn deed, was hoe de schuldenbranche ermee omging. Ik heb een keer staan huilen op centraal station, omdat ik het niet rechtvaardig vond. Er werd een keer geprobeerd om vier keer dossierkosten te regelen.”

“Socialdebt is een methode waarbij je alle openstaande rekeningen terugbrengen tot één overzichtelijke maandelijkse betaling. We lossen alles gelijk af. Je gaat dan van gemiddeld acht schuldeisers naar één. Dat is ook gelijk het eerste rustmoment. Dat je je niet meer zorgen hoeft te maken over wat er open staat. Waar en hoeveel? Je hoeft ze ook niet allemaal meer te bellen om een regeling te treffen. Als het mentaal niet goed met je gaat, ga je echt niet de telefoon pakken om een schuldeiser te bellen. Daar sta je echt niet op te wachten.”

Anders

“We zijn dan de nieuwe schuldeiser, maar dan wel anders. We doen geen boetes, geen rente, geen verhogingen. We doen juist het tegenovergestelde. Als jij je best doet en goed gedrag toont, dat kan ook zijn dat je werkt aan de achterliggende uitdagingen zoals werk zoeken, geven we je een beloning. Dus dat betekent dat je bedrag lager wordt en dat wij een bijdrage leveren in die schuld.”

“Dat doen we, omdat Socialdebt staat voor de maatschappelijke besparing. Schulden kosten de samenleving 17 miljard per jaar. Ik vind dat als samenleving te veel kortetermijn denken. We denken te snel: hoe kan een instelling met openstaande rekening geld krijgen? Maar niet: hoe kan de samenleving verder komen? Dat is ons uiteindelijke verdienmodel. Winst voor de samenleving.”

“Er zijn verschillende initiatieven die wat betekenen in het saneren van schulden. We zien dat veel van die initiatieven zich richten op problematische schulden. Dat is heel fijn dat er daarvoor verschillende oplossingen zijn, maar wij willen ons richten op jongeren met beginnende schulden. Zodat die kleine sneeuwballen geen lawine worden.”

NC schulden jongeren

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie