Binnenland
MAX

Waarom en hoe hoogbegaafdheid een last kan zijn in het onderwijs

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom en hoe hoogbegaafdheid een last kan zijn in het onderwijs

Hoogbegaafde kinderen met een IQ boven de 130: die kunnen vast makkelijk leren denk je misschien. Toch vindt een deel van deze kinderen juist moeilijk zijn of haar weg in het onderwijssysteem. Die leerlingen kunnen ernstige problemen krijgen op school zoals verveling, depressie en zelfs uitval. Onderwijsspecialist Sofie van de Waart startte een speciaal programma voor deze kinderen, vertelt ze in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

"Een hoogbegaafd kind kan in drie jaar tijd de basisschool doorlopen. Dan kan je je voorstellen dat een kind zich vijf jaar loopt te vervelen. Dat kan uitmonden in een bore-out in plaats van een burn-out. Jongens gaan vaak letterlijk lopen vervelen en krijgen dan het stempeltje ADHD. Bij meisjes keert het meer naar binnen en krijg je diagnoses als anorexia en zelfverminking", aldus Van de Waart.

Utopie van Sofie

In de documentaire Utopie van Sofie, die donderdag bij Omroep MAX te zien is, wordt de onderwijsspecialist gevolgd in haar speciale klas voor hoogbegaafde kinderen. "Wij maken alles veel compacter. Als ik ze iets over spelling leer, doen ze daarna een oefeningetje en dan weten ze het gewoon. Ook nog over een maand en ook nog over een jaar. Op die manier hou je heel veel tijd over en kan je andere dingen met ze doen."

Herkenning

Sofie van de Waart herkent veel in de kinderen. Ze heeft zelf ADHD en alle kenmerken van hoogbegaafdheid. "Ik heb veel moeite gehad met de middelbare school. Het lukte me niet om het allemaal te organiseren. Na twee jaar gymnasium ben ik naar de HAVO gegaan."

Onderwijsprogramma

Parallel aan de problemen van hoogbegaafde kinderen in het onderwijssysteem, ondervindt Sofie van de Waart ook obstakels met haar speciale onderwijsprogramma. "Ik kan snel denken en snel schakelen en dat is soms ook lastig in een werkomgeving waar het tempo anders ligt. Dat zie je ook terugkomen in de film." Ondanks dat hoopt ze dat schoolbesturen in Nederland steeds meer begrip gaan krijgen voor hoogbegaafde kinderen en wat die nodig hebben in de klas.

De documentaire Utopie van Sofie is donderdag om 22.17 uur te zien op NPO 2 en daarna op NPO Start.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie