Binnenland
NOS

Klanten die bewust bijdragen aan seksuele uitbuiting moeilijk op te sporen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Klanten die bewust bijdragen aan seksuele uitbuiting moeilijk op te sporen

Om gedwongen prostitutie en seksuele uitbuiting tegen te gaan, moet er meer worden ingezet op het aanpakken van de klanten, zegt het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel. Sinds twee jaar zijn klanten in de prostitutie strafbaar als zij een vermoeden van dwang of mensenhandel niet bij de politie melden. Toch is er sindsdien nog niemand voor veroordeeld. Shamir Ceuleers van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel, vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Klanten die gedwongen prostitutie in gang houden zijn er, maar moeilijk te vinden

Video niet beschikbaar

"Allereerst, die strafbaarstelling die u noemt is nog maar relatief kort actief", zegt Ceuleers.

11 jaar

"Het is misschien nog te vroeg om te zeggen dat er niks gebeurd, maar we weten wel dat er een groep is die moedwillig bijdraagt aan dwang of bijvoorbeeld weet dat het slachtoffer minderjarig is." En deze groep blijft in de luwte, omdat er weinig kennis over is. Dat bekend is dat ze er wel zijn komt door gesprekken tussen slachtoffers met professionals. "Die geven gewoon aan, de klant wist het", aldus Ceuleers.

Daarnaast zijn sommige van deze slachtoffers echt 11 of 12 jaar oud. "De ouder faciliteert dan deze mensenhandel en de klant gaat gewoon door met de afspraak." Ook geven sommige slachtoffers aan dat de klant geweld gebruikt. Juist deze klanten zijn niet terug te zien in de opsporingscijfers.

Geen strategie

Ceuleers wil in deze gevallen ook niet spreken van prostitutie. "Het zijn in veel gevallen gewoon nog kinderen", zegt hij. Het is volgens hem dan ook ernstig dat deze groep klanten niet terug te vinden is, want ze houden het als het ware in stand. "Die strafbaarstelling, daarvan werd ook gezegd dat het misschien toch symbool wetgeving is, maar er is echt een groep die moedwillig bijdraagt aan mensenhandel." Het is daarom belangrijk om nu te weten hoe ze te werk gaan. "Waar kunnen we ze vinden, waar zoeken ze op en hoe komen ze in contact met het slachtoffer."

"Natuurlijk vinden we dat de politie harder moet optreden tegen deze groep. Maar het is voor de politie ook als het kabinet niet investeert in een bewuste strategie om deze groep op te sporen en kennis te vergaren. We hebben nu al bijna twee jaar deze strafbaarstelling, maar zonder strategie", zegt Ceuleers. Die de bal legt bij de staatssecretaris die bezig is om de aanpak van mensenhandel te herzien. "En vooral bij de groep kinderen weten we ook dat de uitbuiting vaak langer duurt, en dus is er echt een goede strategie nodig."

seksuele uitbuiting

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie