Politiek
NOSNTR

Slachtoffer mensenhandel over opvang: 'Zonder de opvang lag ik met een matras onder een brug'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Slachtoffer mensenhandel over opvang: 'Zonder de opvang lag ik met een matras onder een brug'

Er zijn grote zorgen bij CoMensha (Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel) en gemeenten over de opvang voor slachtoffers van mensenhandel. In 2025 krijgen gemeenten namelijk geen geld meer om de opvang voor deze slachtoffers te kunnen financieren. Deze bezuiniging heeft vergaande gevolgen voor de kwetsbare groep mensen die hier gebruik van maken.

Opvang voor slachtoffers van mensenhandel dreigt te verdwijnen door bezuinigingen

Video niet beschikbaar

De bezuinigingen treffen een kleine groep mensen waarbij de nood hoog is. De opvang voor de slachtoffers van mensenhandel is een gespecialiseerde vorm van opvang waarbij ook psychische- en verslavingszorg geboden wordt. Deze afdeling heet de Opvang Slachtoffers Mensenhandel Multiproblematiek (OMM).

Multiproblematiek

De slachtoffers van mensenhandel hebben vaak meerdere en complexe problemen, waardoor reguliere opvang vaak niet toereikend is. "Dat betekent dat ze niet alleen slachtoffer zijn van mensenhandel, ze hebben bijvoorbeeld ook psychische problemen, verslavingsproblemen, een licht verstandelijke beperking of een combinatie daarvan" licht Victor Jammers, directeur van CoMensha, toe. Hij schetst een beeld van de gevolgen voor deze mensen als er bezuinigd wordt: "Ze komen terecht in een vorm van opvang waar ze niet de zorg krijgen die ze nodig hebben, waar er niet aan hun verslaving gewerkt kan worden of aan hun psychische problemen. Wat ook kan gebeuren is dat ze uit beeld verdwijnen, en dat kan zelfs betekenen dat ze terugkomen in de situatie van uitbuiting waar ze net met veel moeite aan ontsnapt zijn." Op dit moment zijn er 36 bedden beschikbaar voor slachtoffers van mensenhandel met multiproblematiek. "Dat aantal gaat dalen als er geen extra geld bijkomt" vult Jammers aan. Verslaggever Beau Heimensen ging langs bij opvanglocatie HVO Querido. Ze sprak met een vrouw die aangeeft dat als deze vorm van opvang er niet zou zijn ze "met een matras onder een brug moet slapen." Door de opvang heeft ze rust gekregen en de mogelijkheid om zichzelf beter te leren kennen. Zorgcoördinator bij HVO Querido, Philine Bos, is bang dat alle bewoners door de bezuinigingen op straat komen te staan: "Als wij er niet meer zijn, dan hebben deze mensen geen plek."

Rol van gemeenten

Er zijn zes gemeenten die de OMM bieden. Deze gemeenten hebben al flink al bijgedragen aan het behouden van deze speciale opvang. "Ze hebben het tekort dat er was, het tekort tussen het bedrag dat de overheid beschikbaar stelde en wat de opvang kost, de afgelopen jaren bijgelapt" vertelt Jammers. Gemeenten krijgen het financieel steeds moeilijker en de bezuiniging van ongeveer een miljoen op de opvang draagt daaraan bij. De Staatsecretaris is ermee bezig werd gisteren bekend toen ze de begroting voor Volksgezondheid bespraken, maar dat plan gaat over de problematiek van 2026. De bezuiniging zou al per 1 januari 2025 ingaan. Als er een miljoen vrij zou komen voor de opvang, lijkt het probleem voor 2025 opgelost, maar Jammers vreest ook voor de komende jaren. In het hoofdlijnenakkoord staat namelijk dat de specifieke uitkeringen voor de gemeenten, waar de financiering voor de opvang onder valt, stopt.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie