Deze Dag Toen: Driekleur rood-wit-blauw wordt officieel
- Nieuws
- Deze Dag Toen: Driekleur rood-wit-blauw wordt officieel
Het rood staat voor het volk, het wit voor de kerk en het blauw voor de adel. Althans, dat is de symbolische betekenis volgens de overlevering. Precies 81 jaar geleden ondertekende koningin Wilhelmina een Koninklijk Besluit waarin staat dat rood, wit en blauw de kleuren van de nationale Nederlandse vlag zijn.
De vlag zelf is een stukje ouder. Toen watergeuzen na de inname van Den Briel triomferend Gouda binnentrokken, voerden ze ‘vendelen orangien, wit en blaauw' met zich mee.
Later kwam de driebaan in zwang en verdrong rood het oranje. Over de reden voor de nieuwe driekleur lopen de meningen uiteen. Sommige historici stellen dat rood beter zichtbaar was dan ‘orangien’, anderen beweren dat het vooral te maken had met de hogere kosten van de kleur oranje.
Politieke strijd
Wat historici wel zeker weten, is dat de kleur de inzet werd van een politieke strijd. In 1780 zwoeren de patriotten bij rood-wit-blauw, de prinsgezinden bij oranje-wit-blauw. De oranje wimpel die je nu wel eens naast de vlag ziet wapperen, is een compromis: Oranje Boven.
Overigens zijn de kleurnamen rood, wit en blauw niet helemaal juist. Volgens de wet bestaat de vlag namelijk uit ‘helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw’.