Wetenschap onder vuur: Trump schrapt onderzoek naar vrouwen en diversiteit
- Nieuws
- Wetenschap onder vuur: Trump schrapt onderzoek naar vrouwen en diversiteit
In zijn strijd tegen alles wat hem niet bevalt, trekt de regering-Trump
een spoor van vernieling door de Amerikaanse wetenschap. Woorden worden op een
zwarte lijst gezet, medische kennis wordt verwijderd en subsidies ingetrokken.
Onderwerpen die Donald Trump onzin vindt – zoals transgenders en vrouwen –
mogen niet langer wetenschappelijk onderzocht worden. Petra Verdonk, psycholoog
en bestuurslid bij de Nederlandse Vereniging Gender & Gezondheid, en Sanne
Peters, universitair hoofddocent bij UMC Utrecht, maken zich ernstige zorgen.
Zij vertellen erover in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Hoewel Trump pas enkele weken president is, heeft hij al een reeks decreten ondertekend. Een aantal daarvan blokkeert onderzoek naar sekse, gender, diversiteit en inclusiviteit. Zo heeft hij bepaalde woorden op een zwarte lijst gezet. Onderzoekers mogen deze termen niet meer gebruiken als ze subsidie willen ontvangen. En die termijn zijn allesbehalve willekeurig: "Termen als 'vrouw', 'divers' en 'inclusief; maar ook volstrekt normale en niet in deze context relevante begrippen", legt Sanne Peters uit.
Door deze woorden te weren, probeert Trump onderzoek naar bijvoorbeeld transgenders onmogelijk te maken. “Het woord 'man' staat niet op de lijst. 'Wit' staat er ook niet op. Het feit dat een aantal woorden er niet op staat is veelzeggend”, zegt Peters. Volgens Petra Verdonk vergroot dit de bestaande genderkloof in de wetenschap. "We weten veel minder over de gezondheid van vrouwen dan de gezondheid van mannen."
Maar deze maatregelen treffen niet alleen de onderzoeken die Trump onwenselijk vindt. Het schrappen van termen maakt het ook voor andere wetenschappelijke studies lastiger om uitgevoerd te worden.
Verdwenen medische kennis
En dit is niet de enige maatregel van Trump. Hij heeft ook bepaalde medische informatie onvindbaar gemaakt. In Amerika zorgde dit er onder andere voor dat een Amerikaans onderzoeksbureau voor vrouwengezondheid ontdaan werd van medische informatie. Informatie over bijvoorbeeld complicaties en ziekte rondom een zwangerschap waren niet langer vindbaar. Evenals informatie over anticonceptiegebruik bij migraine of diabetes.
Dat die informatie zomaar verdwijnt, is op langere termijn ook zorgelijk voor Nederland. "Wetenschap is een internationale business. We bouwen voort op elkaars onderzoek", zo legt Verdonk ons uit. In Amerika is het makkelijker om grootschalig onderzoek uit te voeren, omdat er veel meer mensen wonen. Deze data kunnen wij in ons kikkerlandje een stuk minder snel verzamelen.
Een concreet voorbeeld is het onderzoek naar hart- en vaatziekten bij transgenders. We weten dat dit bij deze groepering vaker voorkomt. In Nederland is het moeilijker om grootschalige onderzoeken te doen onder transgenders omdat er gewoon minder mensen in Nederland wonen. Maar dusdanig onderzoek is wel heel zinvol, zo legt Petra Verdonk ons uit: "We leren ook over de rol van hormonen op hart- en vaatziekten." Zo’n onderzoek kan ons tegelijkertijd ook dingen leren over de invloed van hormonen op vrouwen.
Iedereen wordt geraakt
Vrouwen staan echter ook duidelijk niet hoog op de prioriteitenlijst van de Amerikaanse president. Dit terwijl het dichten van de gezondheidskloof in iedereens belang is. Het kan namelijk "1 biljoen dollar per jaar gaan opleveren voor de wereldwijde samenleving", vertelt Verdonk ons. Dit zit hem vooral in lagere zorgkosten en minder verzuim.
Uiteindelijk gaan we met het stilleggen van de wetenschap in zekere zin terug in de tijd: "Uiteindelijk treft het iedereen, maar het meest direct en het meest concreet gaat het over vrouwen, genderdiverse groepen en mensen van kleur. De historisch kwetsbare groepen worden hier opnieuw keihard mee geraakt", zegt Sanne Peters.
Om deze redenen zijn de twee ook een petitie gestart om censuur in kennis en zorg tegen te gaan. Want: "Aandacht voor diversiteit komt de hele samenleving ten goede."