Geschiedenis
NOS

Haagse pionier in vegetarisch eten in 1900 krijgt eigen brug

foto: Haags Gemeentearchieffoto: Haags Gemeentearchief
  1. Nieuwschevron right
  2. Haagse pionier in vegetarisch eten in 1900 krijgt eigen brug

Vegetarisch eten is steeds meer in de mode, maar dat een vrouw uit Den Haag in 1900 vegetarisme al hip probeerde te maken en daarin succesvol was, dat weten maar weinigen. Hobby-historicus Harry Berg nam het initiatief een brug te laten vernoemen naar deze vrouw, met als resultaat dat de Elisabeth Valk-Heijnsdijk-Brug wordt onthuld. In NOS Met het Oog op Morgen vertelt hij erover.

Video niet beschikbaar

Ziekte

Valk-Heijnsdijk was vooral geïnteresseerd in vegetarisch eten vanwege haar gezondheid. "Ze was zelf ziek geweest, ze had de tbc gehad en haar man ook. Ze waren naar Scheveningen verhuisd vanwege de frisse lucht. Haar man overleed, en zij is vegetarisch gaan eten. Eerst langzaam en toen steeds meer, en daar knapte ze enorm van op."

In 1896 schreef ze het vegetarische kookboek De vegetarische keuken.

POMONA

Valk-Heijnsdijk werkte in Leipzig in een restaurant. "In Duitsland had ze in een vegetarisch restaurant gewerkt en dat heette POMONA. Toen is ze door de vegetarische bond gevraagd om om zoiets ook in Den Haag te doen, en dat heeft ze opgericht."

Valk-Heijnsdijk werd een pionier in vegetarisch eten, vertelt Berg. "Ze was een hele bijzondere vrouw, begon dat eerste vegetarische restaurant van Nederland in 1898 en ze is daarna heeft een hele carrière gemaakt." Het gebouw waar POMONA zat, bestaat nog steeds. "Het is ook nu nog een hotel. Ze heeft eigenlijk in haar eentje vegetarisch eten hip gemaakt in die tijd."

Ster advertentie
Ster advertentie