Binnenland
WNL

NSC denkt aan dienstplicht naar Scandinavisch model om tekorten bij Defensie op te lossen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NSC denkt aan dienstplicht naar Scandinavisch model om tekorten bij Defensie op te lossen

Defensie kampt met grote tekorten en om dit probleem op te lossen, denkt NSC aan het herinvoeren van de dienstplicht naar Scandinavisch model. "Ik ben nog niet zover dat wij dat moeten doen, maar we moeten het wel overwegen", zegt NSC-Kamerlid Olger van Dijk in het WNL-radioprogramma Sven op 1.

Video niet beschikbaar

De dienstplicht in Nederland is nog steeds actief, maar is momenteel opgeschort. Het is wellicht een optie om de dienstplicht te activeren, nu de krijgsmacht met grote personeelstekorten zit. Van Dijk vindt het een "interessante optie om te onderzoeken en te overwegen", maar dan wel naar Scandinavisch model.

Dienstplicht naar Scandinavisch model

Het komt erop neer dat Defensie dan met alle achttienplussers eerst het gesprek aangaat en dus niet meteen sommeert de wapens op te pakken. "Om de motivatie te onderzoeken en verdere stappen te zetten met een groep die echt verder wil gaan."

Het is eigenlijk een vorm van vrijwillige dienstplicht. Of dienstrecht, zoals Van Dijk het zelf noemt. Hij houdt nog wel een slag om de arm. "Ik ben nu niet zover dat we dat moeten doen, want we moeten ook naar de Nederlandse situatie kijken. Maar het Scandinavisch model is zeker interessant om te onderzoeken."

Van Dijk benadrukt dat het dus niet gaat om de dienstplicht zoals wij die vroeger hadden, maar over "hoe wij op een toekomstgerichte manier, die groep van op te roepen mensen, kunnen vergroten".

'Meer behoefte aan wij'

De reden waarom Van Dijk zich hier zo hard voor maakt, is omdat hij hoofdstuk vijf van de Defensienota van minister Ruben Brekelmans "het belangrijkste" deel vindt. "Dat gaat over mensen", zegt de NSC'er. "We kunnen enorm investeren in vuurkracht en materiaal, maar zonder mensen gaat het niet. Er zijn meer mensen nodig en dat kan niet alleen uit een beroepsleger zoals wij dat nu hebben."

Met die gedachte, wil Van Dijk een boodschap afgeven: "We hebben behoefte aan meer wij, in een tijd van ik. We moeten ons realiseren, dat als wij het hebben over bestaanszekerheid, dat dat begint bij veiligheid. Dat hebben we met elkaar te doen."

Olger van Dijk (NSC-Kamerlid) over herinvoeren dienstplicht naar Scandinavisch model: 'Niet direct doen, maar wel overwegen' (6 september 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie