Aantal abortussen stijgt opnieuw flink, het is gissen naar de oorzaak
- Nieuws
- Aantal abortussen stijgt opnieuw flink, het is gissen naar de oorzaak
Het aantal abortussen is voor het tweede jaar op rij fors gestegen: naar 39.000. Het is gissen naar de oorzaak, want de redenen voor een abortus worden niet geregistreerd. Zouden we die redenen wel moeten registreren? Die vraag klinkt in Dit is de Dag (EO).
Video niet beschikbaar
Het afgelopen jaar vonden 39.000 abortussen plaats, blijkt uit cijfers van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Dat is 10 procent meer dan het jaar ervoor, toen het cijfer ook al fors steeg. Tot een paar jaar geleden schommelde dat aantal stabiel rond de 30.000. Het is niet duidelijk waar de stijging vandaan komt.
Meerdere motieven
Opheij is geen voorstander om redenen te gaan registreren. "We staan ervoor dat iedereen die ongewenst zwanger is, recht heeft om een keuze te maken om de zwangerschap af te breken", stelt ze. "Dat is aan de zwangere zelf. Het is niet aan mij of iemand anders om daar iets van te vinden."
Al vindt er geen registratie van redenen plaats, Opheij wijst er op dat er wel onderzoek is gedaan naar redenen tot zwangerschapsafbreking. "Daar komt uit dat redenen niet zijn te reduceren tot rijtjes. Het gaat om een persoonlijke keuze. Achter die aantallen zit een persoon met een verhaal. Er zijn vaak meerdere motieven die een rol spelen om een zwangerschap af te breken."
Helpen
Diederik van Dijk, Tweede Kamerlid voor de SGP, reageert geschrokken op de cijfers en pleit er juist wel voor om te registreren wat de redenen voor vrouwen zijn om voor abortus te kiezen, en deze geanonimiseerd inzichtelijk te maken. "De stijging is ongekend. Het minste wat je toch wel wil weten is wat hier achter zit en waarom. Juist om zowel de ongeboren kinderen en vrouwen te helpen."
"Stel bijvoorbeeld dat gebrekkige woonruimte een rol speelt. Daar kunnen we iets aan doen", aldus het Kamerlid. "Het zou toch kil en hard zijn om die vrouw niet de keuze te geven om te kiezen voor haar kindje in verband met de woonruimte? Er zijn meer oplossingen dan een abortus."
Op die manier kun je voorkomen dat vrouwen gedwongen de beslissing moeten nemen, denkt Van Dijk. "Bij elke medische behandeling registreren we ons suf, en hier willen we dat niet weten. Ik begrijp dat niet en het strijdt voor mij ook met de twee pijlers van de abortuswet, waarvan één van de pijlers de waarde is van het ongeboren leven."
Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.