Binnenland
WNL

FNV-voorman Tuur Elzinga wil fluwelen revolutie: 'Hopelijk kan het zonder bloedvergieten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV-voorman Tuur Elzinga wil fluwelen revolutie: 'Hopelijk kan het zonder bloedvergieten'

De arbeidsomstandigheden voor werknemers zijn FNV-voorman Tuur Elzinga zodanig een doorn in het oog, dat hij oproept tot een fluwelen revolutie. "Ik wil een revolutionaire verandering. Dat kan gelukkig ook zonder bloedvergieten", zegt hij in het WNL-radioprogramma Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Volgens Elzinga ligt het primaire belang van werkgevers bij hun aandeelhouders, waar dat eigenlijk bij de werknemers zou moeten liggen. "Werknemers zijn een kostenpost. In het huidige productieproces zien wij te vaak dat productiefactoren zoals mens en natuur, door grote anonieme bedrijven, wegwerpproducten zijn. Daar moeten wij vanaf", bepleit Elzinga.

De FNV-voorman ziet steeds grotere verschillen ontstaan, zowel in het buitenland als in Nederland. "In alle landen zie je stukjes derdewereld ontstaan. Het is uitbuiting 2.0. Het is wat verfijnder dan hoe het 150 jaar geleden ging, maar het gebeurt onder onze neus."

Revolutionaire verandering

"Ik wil een revolutionaire verandering. Dat kan gelukkig ook zonder bloedvergieten", meent Elzinga, die als voorbeeld de geschiedenisboeken induikt, naar 1848 om precies te zijn. "Toen hebben wij onder dreiging van een revolutie onze liberale Grondwet kregen, waarbij wij een parlement kregen. Koning Willem II koos toen eieren voor zijn geld, maar had dat uit eigen beweging moeten inzien."

Elzinga ziet dat veel bedrijven wel uit eigen beweging "het goede doen". Dat zijn er volgens hem nog te weinig. "Als bedrijven niet mee willen, maar wel de sector blijven domineren, dan zullen wij ze een handje moeten helpen door druk van onderaf op te bouwen. Daar heb je een sterke vakbeweging voor nodig."

De vakbond-voorman denkt aan eenzelfde soort revolutie als in het verleden in Tsjechië. "Nadat de muur viel, ging de omwenteling naar een democratische maatschappij heel soepeltjes." In andere landen, zoals Roemenië, ging dat daarentegen niet zo gemakkelijk. "De democratie is het waard om voor te vechten en ik hoop dat het zonder bloedvergieten kan. Ik hoop dat alle democraten zich nu verenigen en samen die strijd voeren."

Klassenstrijd

Tegelijkertijd wil Elzinga ook het gesprek openen voor een klassenstrijd. "Daar is in Nederland voor een hele lange tijd niet over gespreken. Het wordt hoogtijd dat wij dat gaan doen."

Het gaat Elzinga om het loslaten van een analyse op de werkende klasse van de maatschappij. "Die is anders dan die 150 jaar geleden was. Het gaat om alle mensen die werken voor hun geld." Denk aan ondernemers, zzp'ers, mensen in loondienst of mensen die afhankelijk zijn van een uitkering.

Wie daar niet onder vallen, zijn CEO's of managers van grote (inter)nationale beursgenoteerde bedrijven. Althans, dat vindt Elzinga. "Zij moeten weliswaar werken voor hun geld, maar dienen vaak een ander belang. Daar wordt het een beetje grijs."

Tuur Elzinga (FNV-voorzitter): 'Ik wil een revolutionaire verandering en dat kan zonder bloedvergieten' (3 september 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie