Politiek
WNL

Vicepresident Interpol pleit voor Europees uitleveringsinitiatief: 'Het zijn Europese problemen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vicepresident Interpol pleit voor Europees uitleveringsinitiatief: 'Het zijn Europese problemen'

Er moet een Europees uitleveringsinitiatief komen. Daarvoor pleit vicepresident van Interpol Peter de Buysscher in Sven op 1. Landen die bij Interpol zijn aangesloten krijgen vaak te maken met moeizame uitleveringen van criminele kopstukken. Europese samenwerking moet de oplossing bieden. "Dit moeten we niet als land afzonderlijk doen, de EU moet in zijn geheel een rol spelen. Het zijn Europese problemen."

Interpol blaast deze week 101 kaarsjes uit. De Buysscher beaamt dat de organisatie in zijn verjaardagsweek relevanter is dan ooit. Dat komt onder meer door de toegenomen wereldwijde samenwerking. "De grootste vooruitgang is dat nu 196 landen zijn aangesloten. Al deze landen krijgen via een beveiligd kanaal essentiële informatie, wat kan leiden tot een belangrijke vondst."

Groot netwerk heeft ook keerzijde

Dat 196 landen zijn aangesloten heeft ook een keerzijde, vertelt De Buysscher. "Niet ieder land is op dit moment in staat om de Interpoltoets te hanteren." Sommige landen beschikken over te weinig middelen, waardoor economische en justitiële samenwerking moeizaam verloopt.

De Buysscher noemt de Verenigde Arabische Emiraten en Turkije als primaire voorbeelden. Er kunnen in deze landen, waar veel grote drugskopstukken zitten, bepaalde zaken in de achtergrond spelen, waardoor het moeizaam wordt om iemand eenvoudig uit te leveren. "We moeten ons blijven inspannen om uitleveringen gedaan te krijgen, maar dat is met zulke landen niet zo simpel. Daarom moet de Europese Unie daar in zijn geheel een rol in spelen."

Peter de Buysscher (vicepresident Interpol) wil Europees uitleveringsinitiatief: 'Het zijn Europese problemen' (4 september 2024) - Sven op 1

Rusland onder verscherpt toezicht

Interpol is daarnaast streng in welke opsporingssignaleringen in de database worden gezet. Bepaalde landen staan onder verscherpt toezicht, waaronder Rusland. "Signaleringen die Rusland wil uitbrengen in de database, worden uitvoerig gecontroleerd", vertelt de vicepresident. "Signaleringen om politieke en religieuze redenen, dat kan niet."

Ook op het gebied van privacy zet Interpol stappen, waar naast succes ook veel kritiek op is. "Dat opsporing in de weg van privacy staat, is een sprookje waar ik niet in geloof", aldus De Buysscher, lettend op het aantal opgepakte verdachten, door diep in de privégegevens van deze personen te duiken. "Dataprotectie en politiewerk kunnen daarom gerust verzoend worden op dit moment. Verdachten zijn voor de rechtbank geweest en geen enkele rechter heeft het onderzoek nietig verklaard."

Interpol wil de komende jaren hun database nog verder laten groeien, mede door de inzet van kunstmatige intelligentie. "Hoe meer informatie we hebben, hoe meer mensen we kunnen opsporen of drugs in beslag kunnen nemen."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie