Gezondheid
KRO-NCRV

Moet een inspanningsverplichting ingesteld worden op werk?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet een inspanningsverplichting ingesteld worden op werk?

Nederlanders zijn Europees kampioen zitters, blijkt uit onderzoek van TNO. Hoewel het iets is afgenomen in de afgelopen paar jaar, zitten we gemiddeld 8,5 uur per dag op onze (bureau)stoel. Moeten werkgevers ervoor zorgen dat hun werknemers meer bewegen? "Ik zou een inspanningsverplichting heel mooi vinden", zegt fysioloog Thijs Eijsvogels bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Zitten kan heel slechte gevolgen hebben, vooral als je het vele uren per dag doet. "Het verhoogt het risico op tal van chronische ziektes", zegt Eijsvogels. Hoe zit dat? "Als je langdurig stilzit, langer dan 30 minuten, gaat je lichaam in rustmodus. Dan krijg je allerlei schadelijke processen, die ongestoord hun gang kunnen gaan. Het zorgt ook dat je minder energie verstookt."

Wandelmeeting

Maar het kan tegengegaan worden. "Als je flink beweegt, minstens een uur per dag, kun je de negatieve effecten van langdurig zitten opheffen. Maar dat is een uitdaging en voor veel Nederlanders niet haalbaar", legt Eijsvogels uit. Daarom zou de fysioloog pleiten voor een "inspanningsverplichting" op het werk. Dat kan bijvoorbeeld bewerkstelligt worden met een verstelbaar bureau, wandelmeetings, de trap nemen in plaats van de lift of een sportschool op het kantoor.

'Suffe maatregelen'

"Hoe truttig het misschien ook is, we moeten mensen ertoe aan sporen", geeft Eijsvogels toe. Toch is het belangrijk dat dit soort "suffe maatregelen" genomen worden. Bovendien krijgen werknemers meer "plezier in hun werk" en "leveren betere kwaliteit" als ze meer bewegen onder het werk, zegt Jan Willem Landré van Vitaal Bedrijf. "Als werkgever moet je het goede voorbeeld geven."

Comfort

Maar Landré is niet voor een verplichting op het werk. "Vitaliteit is de verantwoordelijkheid van het individu. Ik denk dat je mensen niet in beweging krijgt door het te verplichten." Volgens verslavingsarts Robert van der Graaf ligt het vooral aan het type stoel waarop we zitten. "Sinds de introductie van de comfortabele stoel, zijn we op een andere manier gaan zitten. Daarin zijn we gaan hangen. Alles wat comfortabel is, prettig en lekker, ook makkelijk te gebruiken, willen we vaak consumeren."

"Ik hoop dat meer werkgevers het gaan faciliteren op werk", reageert luisteraar Bas Venema, die zelf in de financiële sector werkt. "Ik denk dat het lastig is om mensen te verplichten te bewegen. Maar je kunt werkgevers wel verplichten het te faciliteren", denkt beller Berend Moltmaker. Voor vrachtwagenchauffeur Jeroen Visscher is het lastiger: "Wij komen bijna niet toe aan beweging."

Kenniseconomie

"In Nederland spenderen we veel van onze tijd zittend, met alle gevolgen van dien", zegt het ministerie van Sociale Zaken en Wetenschap in een reactie aanSpraakmakers. "Juist in een kenniseconomie als Nederland is te veel te zitten en te weinig bewegen dus een belangrijk risico."

'Nieuwe roken'

Minister Van Gennip: "Zitten is het nieuwe roken. We weten allemaal dat het gezond is om tijdens de werkdag een ommetje te maken. Laten we er met elkaar voor zorgen dat we dit ook doen." Daarom is SZW een campagne begonnen om elk halfuur te bewegen. "Het is aan werkgevers en werknemers zelf om hierop door te pakken", voegt het ministerie eraan toe.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie