Binnenland
NOS

CBS: koopwoning kost 13% meer dan vorig jaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CBS: koopwoning kost 13% meer dan vorig jaar

Een koopwoning kost bijna dertien procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het kadaster. In NOS Met het Oog op Morgen vergelijkt Rabobank-econoom Nic Vrieselaar de huizenprijzen in Nederland met die in de andere Europese landen.

Video niet beschikbaar

"In dat dubieuze ranglijstje van landen waar de prijzen heel hard stijgen, scoort Nederland erg hoog. We staan op de zesde plaats. In de hele Europese Unie lagen de prijzen in het tweede kwartaal ruim zeven procent hoger, in Nederland is dat dertien procent. Maar we zijn niet heel uniek. Er zijn landen die hoger scoren, zoals Estland en Denemarken. Maar we doen het alsnog wel slecht. Of goed, afhankelijk of je starter bent of al een huis hebt", zei Vrieselaar in NOS Met het Oog op Morgen.

Schaarste

"We zien door heel Europa dat de rentes erg laag zijn. Als die laag zijn, moet je meer lenen en meer betalen voor een huis. En huizen zijn erg schaars. Dat zijn dingen die je in de hele westerse wereld ziet. Maar in Nederland hebben we nog specifieke dingen zoals de hypotheekrenteaftrek."

Het afgelopen half jaar stegen de prijzen van koopwoningen iedere keer weer tot nieuwe recordhoogtes. Een woning is nu gemiddeld 78 procent duurder dan in 2013. In dat jaar bereikten de huizenprijzen een dieptepunt. Eerder bevestigde het kabinet dat het de komende 10 jaar 100 miljoen per jaar investeert voor het bouwen van 900.000 woningen. In totaal gaat het dus om een miljard euro.

Koploper

Nederland behoort wederom tot de grootste stijgers van huizenprijzen binnen de Europese Unie. Maar Estland is koploper in de ranglijst van het CBS. Vrieselaar: "Je ziet dat de landen die tot de top horen, waar de prijzen dus het hardst stijgen, ook de landen zijn die economisch gezien de coronacrisis wat beter hebben doorstaan. De landen onderaan de lijst, zoals Italië en Spanje, zijn landen waar de crisis veel diepere economische schade heeft achtergelaten. Het zijn ook landen waar de werkloosheid een stuk hoger is dan voor de coronacrisis. Terwijl in de landen als Nederland de werkloosheid net zo laag is al voor de crisis."

Buurland België staat op de zeventiende plaats en scoort dus middelmatig. "In België kan het ermee te maken hebben dat de huizenprijzen de laatste tien tot twintig jaar überhaupt bijna elk jaar stijgen. In Nederland kunnen we ons nog heel goed herinneren dat de huizenprijzen dik twintig procent daalden na de financiële en Europese schuldencrisis. In België stegen ze toen gewoon door."

oog woningmarkt

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie