Binnenland
KRO-NCRV

18 miljoen mensen op dit hele kleine stukje aarde: 'Het piept en kraakt aan alle kanten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 18 miljoen mensen op dit hele kleine stukje aarde: 'Het piept en kraakt aan alle kanten'

Vanaf vandaag zijn het 'achttien miljoen mensen op dit hele kleine stukje aarde', dat berekende het CBS. Met name door migratie werd de sterke stijging veroorzaakt. Zo kregen we er veel Oekraïense en Syrische vluchtelingen bij en ondertussen houden we de boel draaiende dankzij arbeidsmigranten. Het einde is echter niet in zicht: volgens berekeningen gaat Nederland op termijn misschien wel twintig miljoen inwoners herbergen, maar hoe gaan we deze grote bevolkingsaantallen in banen leiden? "Het probleem is niet de demografie", zegt planoloog Zef Hemel bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

"Men zong in het lied uit 1996 over verdraagzaamheid, dat lijkt wel wat minder geworden", vindt Jim Jansen, hoofdredacteur van wetenschappelijk tijdschrift New Scientist. "Tussen de jaren '90 en 2000 was er een boel terreur en oorlog nog niet geweest, dat heeft volgens Jansen veel invloed gehad op onze bevolking. Getallen zijn volgens de hoofdredacteur nog relatief en veel mensen hebben we ook nodig: "Maar we gaan wel op een andere manier met elkaar om."

Woningnood

"Het probleem is niet de demografie", zegt planoloog Hemel. Hij kijkt als planoloog dertig jaar vooruit en denkt aan een toekomst met twintig miljoen inwoners in ons land. "Wanneer al die achttien miljoen allemaal in een eenpersoonshuishouden zouden leven, dán krijgen we een probleem." Volgende de planoloog dienen we beter met de ordening van ons land om te gaan. "Wanneer we meer samen zouden gaan wonen, kan het allemaal makkelijk."

Hoe dit kan worden aangestuurd, is volgens Hemel niet door meer te spreiden over het land. "Dan wordt het probleem alleen maar groter, mensen gaan dan op grotere afstanden van hun werk wonen en zo krijgen we als maar meer files." De planoloog pleit daarom voor meer bouwen, geconcentreerd op steden en woninggroepen. "Eenzaamheid is namelijk nog een probleem van onze toekomst, de helft van onze bevolking voelt zich eenzaam", zegt Hemel. "Met verdichting komt ook verbinding."

Arbeidsmigratie

"Het piept en kraakt van alle kanten", zegt Jan Slagter, baas van Omroep Max. Hij ziet dat er veel werk in ons land is, dat niet door Nederlanders gedaan wil of kan worden. "Het enige dat we niet kunnen sturen, is de economie", zegt Hemel. Daar stemt migratiedeskundige Saskia Bonjour mee in: "Er zijn een boel bedrijven die volledig draaien op arbeidsmigranten."

Hierin bestaan twee verschillende groepen, de kennismigranten, oftewel de hoogverdieners, en arbeidsmigranten die met name in de bouw en techniek werken. De arbeidsmarkt reguleert hierop. De asielmigranten is nog het kleinste aandeel van de migratiegroep. Een ander groter deel zijn gezinsmigranten, die hier komen om bij hun familie te wonen.

Gezellig

Ecomodernist Hidde Boersma kan bijna niet wachten op de gezelligheid van de twintig miljoenste inwoner. Als ecomodernist is hij natuurbeschermer met een enthousiasme voor groei en vooruitstrevendheid. "Ik denk dat door meer bevolking, de druk op ons land niet per se hoger komt te liggen", zegt Boersma.

"Onze hoofdstad heeft nog geen één miljoen inwoners, dat is ontzettend weinig." De ecomodernist verwijst naar steden als Barcelona en Madrid: "Daar ligt het inwonersaantal wel tien keer zo hoog en daar gaat het ook." Boersma denkt dat het in de Nederlandse steden ook wel nog wat kan dichten, al is hij voorstander voor de woninggroepen als oplossing voor woningnood. "Ik probeer er zelf ook een op te richten hier in Amsterdam."

Geen files

Peter Blok, voorzitter Stichting Overbevolking, is juist voorstander voor minder mensen in ons land. "Een bevolking strekt zich uit over generaties, daar moet je toptijd iets aan doen." Het liefst zou de stichting het bevolkingsaantal terug zien schalen naar tien miljoen. Hoe een Nederland met acht miljoen minder inwoners uit zou zien? "Dan zouden we in ieder geval geen files meer hebben", grapt Blok.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie