Huiseigenaren gaan in veel gemeenten flink meer OZB betalen
- Nieuws
- Huiseigenaren gaan in veel gemeenten flink meer OZB betalen
Slecht nieuws voor huiseigenaren. Veel gemeenten verhogen komend jaar de onroerendezaakbelasting. In Zeewolde bijvoorbeeld gaat de OZB de komende twee jaar met maar liefst 25 procent omhoog als het aan het college van burgemeesters en wethouders ligt.
Video niet beschikbaar
Volgens Wim van der Es (VVD), wethouder Financiën en Ruimtelijke Ordening in Gemeente Zeewolde, komt deze fikse verhoging door een structureel financieel tekort: "Met name op het gebied van sociaal domein hebben we al jaren achter elkaar tekorten. Dat komt, net als veel andere gemeenten, door de Wet Maatschappelijke Ondersteuning; jeugdzorg en ouderenzorg", vertelt hij in Stax&Toine.
Tekort van 1,5 miljoen
"Voor de komende jaren verwachten we een tekort van 1,5 miljoen op dat gebied. Dat tekort was afgelopen jaren nog groter en hebben we uit onze algemene reserve gedekt. Maar als je structurele uitgaven hebt moet je ook structurele inkomsten hebben. Ik vergelijk het met boodschappen doen; dat doe je niet van de spaarrekening, maar van de rekening waar je inkomsten op binnen komen."
Voor een gemiddeld huishouden betekent de stijging een lastenverzwaring van zo’n 65 euro per jaar en dat valt niet bij iedereen in goede aarde. Verslaggever Joris Kreugel trok Zeewolde in om te polsen hoe over dit nieuws wordt gedacht. Sommigen worden hard geraakt. "Ik moet rondkomen van een nabestaandenuitkering. Waarom moet het in een keer zo veel omhoog?", vraagt een van de inwoners zich af. Anderen zetten vraagtekens bij de organisatie van de gemeente. Zo wordt er bijvoorbeeld een nieuw zwembad gebouwd en dat snapt niet iedereen: "Naar mijn idee was het oude zwembad prima en had kunnen worden bespaard."
'Gewoon pech'
Zien de huiseigenaren nog iets terug van het extra geld dat ze kwijt zijn aan OZB? "Als je als inwoner van deze gemeente de voorzieningen wenst zoals we die hebben en je wilt ze in stand houden en onderhouden, dan hoort daar een bijbehorend lastenniveau bij", antwoordt Van der Es op deze vraag. "Als je het hebt over het sociaal domein, waar we onvoldoende rijksmiddelen voor krijgen, dan moet dat ergens worden opgelost."
Er zijn gemeenten waar de OZB volgend jaar gewoon gelijk blijft. Hebben huiseigenaren dan gewoon pech dat ze bijvoorbeeld in Zeewolde wonen? Dat beaamt de wethouder, maar wel met een kanttekening: "Nou is Zeewolde wel een gemeente die relatief lage lasten heeft, dus die ruimte is er ook."
Steeds hogere lasten
Hans André de la Porte is van Vereniging Eigen Huis. Zij verwachten dat heel veel gemeenten de OZB omhoog gaan gooien: "En dat is zorgwekkend", zegt hij. Het grote probleem is volgens hem de WMO. "Daarvoor komt structureel te weinig geld vanuit Den Haag naar de gemeenten toe om die wettelijke taken uit te kunnen voeren. Dan zie je dat gemeenten maar een knop hebben om aan te draaien en dat is de OZB. Wat er dan gebeurt is dat je een deel van de inwoners, namelijk de huiseigenaren, laat betalen voor hele brede maatschappelijke kosten."
Het is een raar gevolg van verkeerd beleid, vervolgt De la Porte. "Mensen die een kleine beurs hebben, hun huis hebben afbetaald en van een klein pensioen leven, krijgen te maken met steeds hogere lasten. Dat kan door de jaren heen fors oplopen. Deze kosten laat je betalen door een deel van de inwoners. In veel grote steden, bijvoorbeeld Amsterdam, heb je 80 procent huurders. Die krijgen de rekening niet. Het is wel zo dat de eigenaar van het vastgoed de rekening betaalt, maar die mogen dat niet doorberekenen in een huurverhoging. Dus het is echt een lastenverzwaring van een deel van de inwoners van een gemeente en dat is principieel onjuist."
Bezwaar maken
Kun je als huiseigenaar daar iets tegen doen? "Tegen het belastingtarief niet", legt hij uit. "Dat is iets dat door de gemeente wordt vastgesteld. Maar je betaalt de belasting op basis van de waarde van je huis, de WOZ-waarde. Die krijgt iedereen volgend jaar weer in de bus. Dan heb je zes weken om bezwaar te maken als je vindt dat die te hoog is. Als het huis hoger wordt geschat dan dat je bij verkoop krijgt, zal je ook teveel belasting betalen en kun je bezwaar maken."
"Of dat succesvol is, hangt af van de persoonlijke situatie. Het ene huis is goed getaxeerd en het andere niet. Maar het principe haal je hier niet mee weg. En omdat we vinden dat dat moet veranderen gaan we een petitie beginnen waar iedere huiseigenaar op in kan tekenen. Op die manier willen we bij de Rijksoverheid in Den Haag aandringen op een juiste compensatie voor de zorgtaken van de gemeenten, zodat niet de huiseigenaren hiervoor opdraaien."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.