Hoe los je de prestatiedruk bij mbo-studenten op?
- Nieuws
- Hoe los je de prestatiedruk bij mbo-studenten op?
Uit een rapport, van onder andere het Trimbosinstituut, blijkt dat er weinig aandacht is voor mbo-studenten die aanlopen tegen een hoge prestatiedruk. Kayleigh El Chab is voorzitter van JOBmbo, de belangenorganisatie voor mbo'ers, en herkent het probleem zelf ook. El Chab: "Naast mijn opleiding, volg ik een bestuursjaar en het is best lastig qua 'time management' om dat in het gareel te houden. Binnenkort moet ik ook nog een stage lopen."
Weinig aandacht voor prestatiedruk bij mbo-studenten
Video niet beschikbaar
Het rapport, dat vandaag aan koningin Máxima werd gepresenteerd, is geschreven in samenwerking met Expertisecentrum Inclusief Onderwijs (ECIO), Pharos, Erasmus Sync Lab en de Universiteit Utrecht. De titel is Als je door de bomen het bos niet meer ziet.
Stigma
Naast stagelopen, een bijbaan, studeren en thuissituaties waarin studeren lastiger is, komt er nog een factor bij die de stress verhoogd. El Chab: "Mbo-studenten worden door veel mensen in de samenleving nog niet als volwaardige studenten gezien. Bijvoorbeeld als ze willen solliciteren bij bepaalde banen, dan heb je minimaal een hbo-opleiding nodig of drie jaar werkervaring. Dat zijn zaken die maken dat ze nog meer stress en druk ervaren, 'Ik moet achten en negens halen omdat ik 'maar' mbo doe."
Thuissituatie
De thuissituaties van mbo-studenten spelen ook een rol bij de stress en prestatiedruk die ze ervaren. Dat hoeft niet eens een problematische thuissituatie te zijn, zegt de voorzitter van JOBmbo. "Het kan ook een mbo-student zijn waaraan thuis gevraagd wordt of diegene op de broertjes en zusjes kan letten waardoor er minder tijd is voor andere dingen."
Mbo-studenten kunnen naar vertrouwenspersonen of naar docenten stappen met deze problemen, maar in de praktijk is die drempel te hoog ziet El Chab. Zij denkt dat het beter is als mbo-studenten op hun planning letten en inzien dat ze druk zijn en daar hulp bij vragen. Het rapport stelt dat de vermindering van de stress en de hoge prestatiedruk een gedeelde verantwoordelijkheid van de student en diens ouders, de onderwijsinstellingen, de overheid en de maatschappij is.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.