Binnenland
KRO-NCRV

Waarom hebben Nederlandse metro's nog bestuurders?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom hebben Nederlandse metro's nog bestuurders?

Waar in veel landen de metro's automatisch rijden, zit er in Nederland nog altijd een machinist achter de knoppen. Vincent Pfeil, manager opleidingen en regelgeving van het GVB, vertelt bij Spraakmakers waarom dat zo is.

Video niet beschikbaar

Pfeil weet alles van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam, die in 2020 geopend werd en alsnog bestuurders aan boord heeft. Ondenkbaar in landen als Japan, waar de metro volledig geautomatiseerd is. Toch is dat ook niet precies hoe het zit, meldt Pfeil. "Een automatische metro kent nog steeds een bestuurder."

'Heel ander systeem'

"In Amsterdam kunnen wij ook automatisch rijden met ons treinbeveiligingssysteem. Maar een stuurloze metro, dat is toch een heel ander systeem", aldus Pfeil. "Dan heb je dus geen bestuurder mee aan boord. En er moeten allerlei functies, die nu door de bestuurder vervult worden, door de techniek ondervangen worden."

Bediening

En dat heeft alles te maken met de stuurtafel in de metro. Daar zitten namelijk allerlei bedieningselementen op die, als het stuurloos zou zijn, zou moeten worden opgevangen door de verkeersleiders. "Je stelt dan hoge eisen aan de betrouwbaarheid van je systemen", zegt Pfeil.

Alles aanpassen

Bovendien zou "alles moeten worden aangepast" als Nederland zou overstappen op stuurloze metro's. Niet alleen de voertuigen, maar ook de perrons, legt Pfeil uit. "Je moet ook je hele organisatie aanpassen. Je hebt een noodorganisatie nodig, om bijvoorbeeld snel ter plaatse te kunnen zijn als er een stuurloze metro strandt. Want je hebt niet meer iemand aan boord die er voor kan zorgen dat die metro alsnog naar het eerstvolgende station kan." Daarnaast moet de gemeente en de lokale politiek ermee instemmen. "Dat gebeurt niet zo snel."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie