Verslavende slaapmiddelen worden veel te lang gebruikt
- Nieuws
- Verslavende slaapmiddelen worden veel te lang gebruikt
Zeker 125.000 mensen gebruiken veel te lang verslavende slaap- en kalmeringsmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek van journalistiek onderzoeksplatform Investico en Trouw. Ze slikken het meer dan een jaar, terwijl deze medicijnen maximaal twee weken mogen worden gebruikt. Bijou van der Borst is onderzoeksjournalist van Investico, en vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.
Mensen gebruiken veel te lang verslavende slaapmiddelen
Video niet beschikbaar
"De eerste reden waarom mensen het blijven slikken zijn klachten", zegt Van der Borst. "Je krijgt echt afkickverschijnselen en dus moet je ze rustig afbouwen." Toch is het afbouwen belangrijk. De werking verminderd namelijk na mate van tijd en hoe langer mensen de middelen gebruiken, des te verslavender ze worden.
Weinig tijd
Volgens Van Der Borst is de werkdruk van huisartsen een andere reden. Patiënten willen er zelf graag mee doorgaan en huisartsen hebben weinig tijd om een goed afbouwtraject op te starten. En dus geven ze vaak een herhaling, ook omdat mensen zelf aangeven echt door te willen. Sommige mensen gebruiken ze al heel lang. "Vroeger werden ze ook langer voorgeschreven en dus is er ook nog een groep die ze dus daarom al langer gebruiken."
Dat de middelen überhaupt worden voorgeschreven heeft ermee te maken dat ze in het begin echt goed werken. "Je valt vrijwel direct in slaapt en het dempt de angst", aldus Van Der Borst. "Het is een middel die mensen dan echt van hun lasten te verlossen."
Negatieve gevolgen
Inmiddels zijn de regels strenger dan in het verleden. Zo mogen ze niet meer zo makkelijk worden uitgeschreven en ook niet in te grote hoeveelheden. Om nog meer te doen is vooral tijd nodig, zodat huisartsen deze mensen goed kunnen begeleiden. Het brengt namelijk ook nadelige effecten mee. "Je kan er suf van worden, je kan er somber van worden en zelfs concentratieproblemen", aldus Van Der Borst.
Huisartsen hebben al weinig tijd, maar die is dus wel nodig om het probleem op te lossen. Volgens Van Der Borst zou het dan ook goed zijn om met een duidelijk plan te komen, die met goede handvatten komt voor de huisartsen, zodat ze daar minder tijd aan kwijt zijn.