Weer prijsverhoging sigaretten moet vooral voorkomen dat jongeren beginnen
- Nieuws
- Weer prijsverhoging sigaretten moet vooral voorkomen dat jongeren beginnen
Roken is opnieuw duurder geworden. Sinds gisteren, 1 april, kost een pakje sigaretten gemiddeld 11,10 euro. En dat is zo'n twee euro duurder dan daarvoor. Het is één van de maatregelen waarmee de Rijksoverheid en verschillende organisaties in 2040 willen komen tot een rookvrije generatie. Carla van Gils is directeur van het KWF en vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.
Opnieuw prijsstijging van rookwaar
Video niet beschikbaar
"Een prijsverhoging is de meest effectieve manier om roken te ontmoedigen", meent Van Gils.
Voorkomen
En dit jaar spreken tabaksfabrikanten van de grootste prijsverhoging ooit. Organisaties die zich inzetten voor de gezondheid, zoals de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds, zijn wel blij met de nieuwe prijzen. Dat zegt ook Van Gils: "Het voorkomt ten eerste dat jongeren beginnen met roken en het zorgt ervoor dat mensen stoppen of minderen." De laatste jaren is het aantal rokers ook al verminderd. Op het moment rookt nog zo'n 19 procent van de Nederlandse bevolking.
Niet alle rokers zijn overtuigd dat de prijsstijging nu ervoor zorgt dat ze toch stoppen. "Het is toch een stukje verslaving", zegt een roker tegen verslaggever Roel Paul. "Dit is het enige dat mij kalmte geeft", zegt een andere roker. Ook wordt er gewaarschuwd dat meer mensen hun rookwaar uit het buitenland gaan halen. Dat gebeurt nu ook al door een kwart van de mensen die sigaretten kopen. Shag is in het buitenland nog populairder.
Verslaving
Dat roken een verslaving is laten de reacties van de rokers zien. Het KWF wil dan ook op andere manieren rokers helpen met stoppen. Naast de prijs omhoog, moeten het aantal verkooppunten omlaag en moet er minder worden gepromoot. De promotie is al heel erg verminderd. En aan het aantal verkooppunten verandert vanaf 1 juli een hoop. Dan mogen supermarkten geen rookwaar meer verkopen.
En de prijsstijging blijft terugkomen. Ieder jaar gaan de accijns op tabak omhoog. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de helft van de rokers pas wil stoppen als het bijna onbetaalbaar is. Het uiteindelijke doel is dat er in 2040 een rookvrije generatie is. Onder de volwassenen zou dan nog maar maximaal 5 procent roken. Het zou veel helpen, roken blijft slecht voor je, hamert Van Gils.
Carla van Gils, directeur KWF, vertelt over roken in het NOS Radio 1 Journaal
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.