Hoe kan een rookvrije generatie worden gerealiseerd? 'Jongeren zijn weerloos'
- Nieuws
- Hoe kan een rookvrije generatie worden gerealiseerd? 'Jongeren zijn weerloos'
Het gezondheidsinstituut RIVM heeft cijfers gepubliceerd waaruit blijkt dat zo'n 672 duizend Nederlanders lijden aan een chronische ziekte als gevolg van roken. Het gaat vaak om de longziekte COPD of long-/strottenhoofdkanker. Het is de eerste keer dat is berekend hoeveel chronische ziektegevallen door roken komen en Károly Illy, directeur van het Longfonds, vindt dat er meer gedaan moet worden om rokers te helpen stoppen. "Als je verslaafd bent gemaakt door de criminele tabaksindustrie, moet je geholpen worden", zegt Illy bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
"Stoppen met roken is niet gemakkelijk", begrijpt Illy. Volgens de directeur van het Longfonds kost het een roker gemiddeld zes pogingen om van de verslaving af te komen, terwijl je zorgverzekering het maar één keer per jaar vergoedt. "Dan ben je dus al zes verder. Blijf mensen stimuleren om te stoppen."
Vapen is instapmodel
Illy pleit er ook voor om tabaksverkoop te verbieden voor jongeren uit een bepaald geboortejaar. En dan gaat ook om andere middelen dan sigaretten. "De tabaksindustrie ziet vapen als instapmodel richting het roken. Simpelweg om daarmee levenslang klanten te hebben. Daar moeten we iets aan doen", zegt Illy. Ook de prijs zou omhoog moeten. "Maar het zou nog mooier zijn als we het in Brussel voor heel Europa kunnen vastleggen."
'Laat de oudere roker met rust'
Zo denkt Danielle Cohen, longpatholoog bij het LUMC, het ook. "De verantwoordelijkheid om te beginnen wordt vaak bij het individu gelegd. Maar jongeren zijn weerloos tegen de marketing van de tabaksindustrie", aldus Cohen. Volgens de longarts zijn er twee dingen nodig om een rookvrije generatie te realiseren. "We moeten de nicotinevrije generatie vastleggen in de wet. Het weghouden bij de jeugd laat de oudere roker met rust, maar zorgt ervoor dat tieners niet aan nicotine kunnen komen. Het tweede is dat het gehandhaafd moet worden. Zonder handhaving heeft zo'n wet geen zin."
Meer behandelingen
Gezondheidseconoom Guus Schrijvers stelt voor om 2016 aan te houden als geboortejaar waarna tabak niet meer verkocht mag worden aan iemand. Dan zou betekenen dat er "over een jaar of 50" een rookvrije generatie is. Daarnaast zouden er meer therapieën en behandelingen beschikbaar gemaakt moeten worden.
Gat in de begroting
Schrijvers heeft er ook moeite mee dat de accijnzen op tabak nu gebruikt worden om het "gat in de begroting" te dichten. "Stoppen met roken moet betaald worden door de accijnzen. Als je dat verhoogt, moet je het aanbod van stoppen met roken vergroten en toegankelijker maken. Dat werkt", stelt de gezondheidseconoom.
'Levert stress op'
Beller Inge Posch is "gestopt met stoppen" en adviseert jongeren om niet te beginnen. Community-lid Huub van Baal vindt dat de tabaksindustrie aangepakt dient te worden, maar denkt ook dat verbieden "geen zin" heeft. Beller Piet de Boer vindt het lastig dat "de arbeider" het niet meer kan betalen om te roken. "Het levert stress op om dat te kopen. Ze zijn verslaafd, ze zijn ziek."
Denk jij aan stoppen of heb je hulp nodig bij het stoppen? Klik hier.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!